Ocena kierowcy - Citroen Xsara Picasso

adwisz@wp.pl, 14 lat temu
Silnik 2.0 HDi 90KM 66kW
Rok produkcji 2002
Citroen Xsara Picasso 2.0 HDi 90KM 66kW 2000-2006 - Oceń swoje auto
Silnik : Ekonomiczny jak na takie wysokie auto - tu jestem mile zaskoczony.
Według mnie ocena dobra, a za prorodzinność bardzo dobra. Blachy grube, rdza nie chwyta.
Elastyczny, nawet na najniższych obrotach równo się toczy, problem przy wysokich obrotach, jak to w dieslu i trochę mało tych koni ...
Twardo zmienia się biegi,ogólnie jeśli chodzi o pedały, wymagają użycia siły (wbrew pozorom na plus, bo noga nie męczy się przy dłuższej jeździe od trzymania na gazie)
Dobrze pokonuje nasze dziurawe drogi, dobrze się trzyma na drodze, stabilnie. Super zwrotny nie jest bo mu konstrukcja nie pozwala, ale za to garby spowalniające można przelecić i nie ogłuchnąć.
Rzekłbym bardzo dobrze, z jednym zastrzeżeniem, słupki boczne czasem przysłaniają i trzeba się wychylić. Ale tak to ideał (szczególnie przeszklony dach ;)
Malutki minusik za niewidoczny wyświetlacz w słoneczne dni, rozwiązanie wnętrza idealne, żona, dwójka dzieci i duży pies, kupa gratów na wakacje można jechać, a w środku ciągle dużo miejsca.
Jak to z dieslem ogrzewanie działa po 10km, nawiewy OK dużo daje klima.
Tak jak pisałem, pod tym względem rewelacja.
Przy wyższych prędkościach słychać że się jedzie, na wolnych cicho pyrka.
Średnio do pracy 5.5 l (30 km trochę po mieście, w zimę rośnie o pół litra) Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze spalania. W lato na trasie 4.5 l (faktyczne spalanie bo komputer zaniża u mnie o 0.3 litra)
Za niedużą kasę można kupić bardzo fajne autko.
Tylko części eksploatacyjne, w ciągu 3 lat nic z drobiazgów nie padło.
Zaraz po kupnie pompa niskiego ciśnienia, (facet musiał oszczędzać na paliwie) Po jakimś czasie auto stanęło na rondzie - okazało się, że zapchane wtryskiwacze, wyczyszczenie układu paliwowego (czego nie raczył zrobić serwis przy wymianie pompy - dziadostwo w ASO) . Po kupnie jeszcze był problem ze skrzynią biegów - wyszło przy wymianie oleju w skrzyni - zaczęła przeciekać - zmienione uszczelniacze - zaraz je wytłukło - okazało się, że walnięte łożysko w środku - oczywiście przy wymianie tarczy mechanik nie raczył sprawdzić co tam jeszcze tłucze !!! i od tej pory tylko elementy eksploatacyjne - oleje, filtry.
Citroen Xsara Picasso