Ocena kierowcy - Citroen Xsara Picasso

voidon@poczta.fm, 15 lat temu
Silnik 1.6 HDi 90KM 66kW
Rok produkcji 2007
Citroen Xsara Picasso 1.6 HDi 90KM 66kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : Fantastyczna praca. Jeździłem dieslem Mazdy, Toyoty, ale uważam, że PSA odrobiło tutaj robotę na 5 (klekot zwykłego TDI 1.9 VW uważam w ogóle za pomyłkę z zeszłego wieku). Miękkie zawieszenie jest super na nasze drogi, fajny kanapowiec, wolę miekko przejeżdzać przez nierówności niż \"dżezować\" po łukach na twardym zawieszeniu. To jest rodzinny VAN, a nie wyścigówka.
Jak za te pieniądze REWELACYJNE auto dla rodziny 2+3. Wielki bagażnik, auto z dieslem HDi 1.6 jest tak ekonomiczne, że przestałem używać dużo mniejszej Toyoty, bo po prostu ten jeździ taniej.
Jeśli pamiętać, że to nie rakieta, a 92 konie, to bardzo fajnie jeździ. Zdecydowanie nie jest to wołowaty samochód. Natomiast kultura pracy po prostu super - diesel TDI 1.9 czy D4D wypadają gorzej.
Biegi wchodzą, żadnego zgrzytania, niezależnie od temperatury silnika i otoczenia. Odejmuję jeden punkt za odczuwalne przenoszenie pracy silnika na lewarek biegów. Oprócz zwykłego lekkiego drżenia (to jest jeszcze OK) autko ma zwyczaj \"od drugiej strony\" pociągnąć lekko lewarkiem. Dziwne uczucie - jakby ktoś za mnie próbował operować skrzynią.
Pracuje tak jak powinien.
Świetnie przeszklony, byłoby 5, ale za te przednie słupki nie dam więcej niż 4. W specyficznych warunkach to może być naprawdę niebezpieczne.
Nie mam się do czego przyczepić. Może nie do końca można wygodnie oprzeć obie ręce na przeznaczonych miejscach (podłokietnik OK, ale drzwi jakoś za daleko). Albo może ja jestem za krótki. ;-) Super są te wszystkie schowki, pomysł na zasilanie 12V przenośnej elektroniki przy krzesełkach dzieci z tyłu, itd. Bardzo miły wystrój stonowanej welurowej tapicerki, nawet plastiki sympatyczniejsze niż w niemieckich i japońskiach autach tego segmentu cenowego.
Z przodu jest nieźle - klimatyzacja OK, odparowywanie okien działa bardzo sprawnie. Gorzej mają pasażerowie drugiego rzędu - nie jest łatwo ich schłodzić w lecie, a przecież tam jeżdzą dzieci. Do wad zaliczyłbym specyficzną dystrybucję przepływu nawiewu - nie do końca pokrywa się to z ikonkami na pokrętle regulacji (ustawienie na nogi dmucha nieco w twarz, trzeba zamykać wyloty mechanicznie pokrętłem przy wylocie).
Super przestrzenne auto. Nie jest zabudowane blachą z wszystkich stron. Siedzenia wysoko to świetny pomysł. Nie wrócę do szorowania siedzeniem po asfalcie.
Przyjmnie mruczy silnik, który sprawia wrażenie być dużo dalej niż jest. Do 120 km/h auto jedzie bardzo komfortowo, potem buczenie zaczyna być uciążliwe, ale do 140 nie jest to istotny problem. Oczywiście to ocena subiektywna, bo wielu znajomych jeździ w dużo większym hałasie (moim zdaniem nieakceptowalnym) i nie widzą w tym problemu.
Przegląd miałem jeden i cena nie odstawała od tego co proponują inni producenci. W przypadku diesla słyszałem w kwestii cen dużo gorsze opowieści od użytkowników innych marek.
Tu nie trzeba nic komentować.
Skrzypiące okna, których ASO nie potrafiło jakoś w pełni zniwelować. Przez dwa lata wymieniłem tylko żarówki. Co ciekawe, żarówki w obu przednie reflektorach padły bardzo szybko. Po wymianie na komplet BOSCH problem już nie powrócił. Poza tym nie mam zastrzeżeń.
Nie wiem nic o poważnych usterkach w Xsarze Picasso.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 HDi 90KM 66kW [l/100km]

5,8