: Duży bagażnik, wydajna klimatyzacja, bardzo dobry stosunek jakość/cena, niskie koszty utrzymania.
Mimo że nigdy nie myślałem o zakupie tego samochodu to przez parę lat użytkowania bardzo go polubiłem (zakup okazyjny z tzw. "pewnej ręki"). Spełnia on funkcje "dziecio-wozu". Córka go uwielbia.
Silnik wysokoobrotowy, trzeba o tym pamiętać zwłaszcza przy wyprzedzaniu. Najprzyjemniej pracuje od 3 biegu (od 30km/h) w górę. Dużo jest negatywnych ocen dynamiki tego silnika jednak pamiętajmy na wyższych obrotach i od trzeciego biegu naprawdę nie jest źle.
Skrzynia usytuowana idealnie - jednak przełożenia są bardzo długie a drążek sprawia wrażenie wbitego w masło - jednak bardzo szybko można się do tego przyzwyczaić. Jednak nigdy nie przyzwyczaję się do sprzęgła - chodzi bardzo twardo ( to moim zdaniem najsłabsze ogniwo tego samochodu - dodam że niedawno wymieniałem sprzęgło na nowe i jest tak samo)
Auto bardzo wygodne - jednak z racji gabarytów podatne na wiatr. Zawieszenie jest bardzo komfortowo zestrojone (jednak o dziwo jak na francuza nie jest wcale miękkie i rozbujane.)Zawieszenie bardzo trwałe.
Widoczność po przyzwyczajeniu się do bocznego słupka kierowcy bardzo dobra. Jednak brakuje mi większych lusterek bocznych. Odbija się deska rozdzielcza w szybie, w dużym słońcu nie widać wskazań cyfrowego wyświetlacza (za te dwie niedogodności zaniżam ocenę końcową). Parkowanie przodem odpada - to potrafi tylko moja żona.
Tutaj naprawdę bardzo dobrze ale jak się mam już do czegoś doczepić to brakuje mi uchwytu na napój dla kierowcy. (ten w schowku jest niefunkcjonalny)
Klimatyzacja jest bardzo wydajna - bardzo szybko schładza auto. Myślałem że ogrzewanie w zimie jest słabe ale po przeczytaniu instrukcji obsługi jest bardzo dobrze. (nawiew na nogi i momentalnie robi się przyjemnie ciepło)
Mam 186 cm wzrostu i wydaje mi się że wyższym kierowcą było by nie wygodnie (brak miejsca na nogi). Siedzenia z przodu bardzo wygodne te z tyłu raczej średnio ( ze względu na ich wielkość) ale nie jest źle - ich przeznaczenie to pewnie dzieci.
Tutaj ocena tylko przeciętna - o ile przy niższych prędkościach wręcz idealnie o tyle w trasie zwłaszcza przy redukcji (wyprzedzanie) biegu wręcz nie przyjemnie.
Miasto (Wrocław) od 10.5 do 12.5
Trasa 6.3 - 8.6 (te 6.3 naprawdę usypia)
Tutaj ocena wręcz wzorowa (piszę o aucie używanym) . Naprawdę za bardzo rozsądne pieniądze otrzymujemy świetnie wyposażone i mało awaryjne auto
Czujnik wspomagania kierownicy , mechanizm wycieraczki, lambda, alternator ( jak na 90 tyś użytkowania wydaje mi się że nie jest źle). Reszta to typowa eksploatacja: sprzęgło, oleje, filtry. płyny itd. czyli tego nie wliczamy.
poważnych usterek brak
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 116KM 85kW