Każde auto ma swoje plusy i minusy. Wg. mojej oceny auto prezentuje się dobrze. Ma dla mnie więcej pozytywnych opinii. Ocena pozytywna 4.
Silnik wystarczająco radzi sobie z dość dużą karoserią nawet pod pełnym obciążeniem ( czteroosobowa rodzina na wakacjach za granicą), dobra elastyczność. Owszem przydałoby się ok.30KM więcej mocy ...
Chyba najlepszy element w aucie! Pracuje doskonale, precyzyjnie i lewarek jest super wygodny.
Za układ jezdny dałbym ocenę 5 gdyby nie jeden mankament dość istotny... PROMIEŃ SKRĘTU jak w tirze!! Masakra.
Widoczność bardzo dobra, siedzi się wysoko co daje dobrą widoczność nad "innymi maluchami" na drodze. Może przednie słupki troszkę za grube, czasem zasłaniają na boki.
Nic dodać, nic ująć. 5.
Mam wersję z klimatronikiem. Jak działa jest super, bezobsługowy, bardzo dobrze utrzymuje temperaturę( kiedy trzeba dogrzeje,kiedy trzeba schłodzi), wiosna , lato , jesień , zima mam 19.5 st.C. Niestety z uszkodzoną klimą lepiej szukać prawdziwego fachowca. U mnie dopiero 6 zakład sobie z nią poradził.
Mam 198 cm wzrostu. Gdzie bym nie siadł tam jest dla mnie wygodnie. Dużo przestrzeni. Bardzo wygodne fotele. Nikt w rodzinie nie narzekał czasie podróży zagranicznej 1120 km. Super.
Picasso mistrzem wyciszenia nie jest. Nie powiem że jest głośno, ale jest sporo aut lepiej wyciszonych. Dlatego ocena 3.
Do mistrza ekonomii to jeszcze daleko. Spalanie ok.9 litrów po mieście( Kraków) nie jest tragedią, ale mogłoby być lepiej.
Niech nikt się nie łudzi że kupi "idealne" auto Citroen Xsara Picasso. Nie ma takiego. Ale za tą cenę należy przymknąć oko na parę mankamentów i docenić sporo zalet. Robi się wtedy pozytywny obraz. I wtedy jest się zadowolonym z eksploatacji. Za tą cenę otrzymujemy auto o bardzo dobej jakości.
Właściwie to nie mam większych zastrzeżeń.
Raz w roku coś trzeba naprawić. Czasem coś drobnego, ale jeśli przytrafi się coś poważniejszego ( np.padł mi katalizator - cena nowego ok.900zł) to drętwieje ręka z portfelem...
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 116KM 85kW