Ocena kierowcy - Citroen Xsara Picasso

Silnik 1.8 i 16V 116KM 85kW
Rok produkcji 2000
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Citroen Xsara Picasso 1.8 i 16V 116KM 85kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Inne : Niezawodność. Akumulator 9 lat bez wymiany, zapala na -15C od jednego razu.
Bardzo dobre auto dla sporej rodziny.
Bardzo dobra jednostka napędowa, ale ... jeśli ktoś oczekuje sportowych wyczynów to tu ich nie znajdzie. Można przy 100km/h rozpocząć wyprzedzanie praktycznie nie redukując biegu, ale po wciśnięciu gazu trzeba te 2-3 sekundy odczekać jak silnik wejdzie na obroty. Przy niskich obrotach (ruszanie) zdarza się, że chce zabrać asfalt ze sobą. Ruszamy delikatnie.
Początkowo było OK, a potem z czasem coraz gorzej. Tzn precyzja. Skok krótki i praktycznie zmiana biegów samym nadgarstkiem. Po 6 latach zaczęły się kłopoty i wsteczny trzeba było czasem na dwa razy wrzucać. BTW Oceniam auto, którym jeździłem 9 lat :o)
Alfa Romeo to nie jest :o) Bardzo podsterowna. Tzn w zakręty można wchodzić bardzo szybko, ale trzeba wyjechać mocno na zewnątrz na początku zakrętu i ... ku naszemu zaskoczeniu zakończymy zakręt dokładnie tam gdzie powinniśmy. Broń Boże ścinanie, kończy się w rowie, albo na przeciwległym pasie. Do 150km/h bez problemowo. Powyżej zaczyna bujać.
W zasadzie nie ma problemu. Jedyny kłopot to do przodu w lewo. Słupek szyby przedniej zasłania widok przy skręcie w lewo, trzeba uważać. Zdarzało mi się, że po ciemku w czasie deszczu na przejściu dla pieszych osobnika przemieszczającego się z lewa na prawo nie widać.
Jest bardzo, bardzo dobrze. Wszystko na swoim miejscu. Trzeba się przyzwyczaić, że trąbka jest z boku, ale to nie przeszkadza. Masa przydatnych udoskonaleń. Jak jeszcze radio w kierownicy (co tak naprawdę nie robi różnicy, bo radio w zasięgu dłoni.
Jest OK, tzn nie zauważyłem problemu, choć dzieci z tyłu twierdziły, że ta druga strefa to słabo dmucha. Pojawiły się ubytki w układzie klimy po 5 latach. Po 7 latach autko zaczęło się przegrzewać, nie dużo, ale latem wentylator w mieści zaczął się włączać.
Pięć osób swobodnie razem z bagażem.
Początek był rewelacyjny. Potem jak wydech się zaczął rozszczelniać było gorzej. Do 130km/h da się żyć.
Zużycie paliwa spore, tzn auto duże i trzeba się z tym liczyć. Ceny przeglądów umiarkowane, a jak się znajdzie dobry warsztat i źródło części to nie jest drogo. Spalanie rosło wraz ze zużyciem autka.
Tu uważam, że jest fantastycznie. Nie wiem, czy będę miał kiedyś drugie autko tak wstrzelone w potrzeby.
Przez 9 lat eksploatacji wykonałem następujące naprawy: - zamek bagażnika (pewnie na myjni zalali) - czujnik ABS w przednim kole (od nowości był problem) - wahacze przód (dwa razy) - termostat - uszczelka pokrywy zaworów - łożyska kół z przodu - olej trzeba często dolewać
Nie stwierdziłem.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 116KM 85kW [l/100km]