Ocena kierowcy - Citroen Xsara Picasso

fidiwrc@o2.pl, 15 lat temu
Silnik 1.8 i 16V 116KM 85kW
Rok produkcji 2005
Citroen Xsara Picasso 1.8 i 16V 116KM 85kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Ogólnie pozytywnie oceniam auto.
Cóż auto rodzinne rakieta to to nie jest;) Silnik w miarę elastyczny, poprzednio jeździłem Lanosem 1,5 101KM i po przesiadce do tego auta na początku czułem się jak bym wsiadł w busa albo w jakąś powolną taczkę...
Bardzo mocny i długi 1 bieg ale już z 2 nie da się ruszyć z miejsca !! Po dojeździe do stopu lub ustąp z pierszeństwem trzeba zapinać 1.Jest to trochę uciążliwe.Auto poza 1 ma króciutkie biegi.
Pomimo krążących \"legend\" o tym iż auta francuskie mają miękkie zawieszenie tutaj się to nie sprawdza.Auto jest sztywno zestrojone i pozwala na szybsze pokonywanie zakrętów.Duży + dla osób jeżdzących dynamicznie
Bardzo duża powierzchnia szyb, generalnie dobry widok na drogę ale przedni lewy słupek przeszkadza przy skręcie w lewo :/ Przez to trzeba się patrzeć albo przez szybę boczną ale wychylać ku stronie pasażera i patrzeć przez czołową.Gdyby nie to była by 5
Dużo praktycznych schowków, obsługa łatwa i po krótkim okresie użytkowania wszystko robimy intuicyjnie, minusem jest dla mnie umieszczenie włącznika świateł awaryjnych nad nawiewami (gdy chcę podziękować za ustąpienie pierwszeństwa muszę się wychylać i odrywać plecy od oparcia) Minusem jest także brak obrotomierza !! W aucie za prawie 60 tys.zł (w salonie) powinna to byc normalka.Rozumiem jak by to była jakaś miejska taczka ale nie w minivanie.Poza tym prędkościomierz na środku konsoli wymaga przyzwyczajenia i ma dla mnie duży minus... Każdy pasażer widzi jaką mamy prędkość...
Auto szybko grzeje zimą i bardzo dobrze chłodzi latem, no ale to pewnie zasługa klimatyzacji;)
Wygodne fotele, wielkim plusem jest to że każdy pasażer siedzi na osobnym fotelu :) Można regulować oparcie siedzeń tylnich
Jak się wkręca auto na obroty trochę głośno, ale to normalne w większości aut.
Auto latem w trasie z załączoną klimą pali 8 litrów, zimą podobnie.Bez klimy schodzi do 6 w trasie latem.W mieście latem jak i zimą w okolicach 9/10 litrów (klima i ogrzewanie) Ceny przeglądów na przystępnym poziomie, podobnie ceny części.
Auto kupowałem w salonie w 2005 roku za 58 tys. zł Brutto Wówczas to był najtańszy \"kratkowóz\" minivan.Troszkę boli utrata wartości w porównaniu z autami niemieckimi lub japońskimi no ale jest też od nich tańszy w zakupie jako nowy.
Żadnych problemów oby tak dalej
Jak wyżej

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 116KM 85kW [l/100km]