Po pierwsze, mam samochód, który znajduje się w ścisłej czołówce aut, jakie uważam za najładniejsze (teraz to już Xantia chyba wyszła na prowadzenie ;)
Po drugie, jest bezpieczna, komfortowa i w sumie całkiem ekonomiczna.
Po trzecie, ktoś już wspomniał, praktycznie brak zainteresowania ze strony złodzieji czy innego dresiarstwa.
W zupełności mnie satysfakcjonuje (ale nie pogardziłbym V6 albo TCT :)
Biegi wchodzą lekko, precyzyjnie, tak jak powinno być! Przełożenia dobrze dobrane.
Jeden z powodów zakupu. Wprawdzie trochę się obawiałem na początku, ale teraz to prędko nie zmienię na sprężynowca!
Po przyzwyczajeniu się nie mam żadnych problemów (przede wszystkim z parkowaniem)
Idealnie - jakby "szyta" na miarę; nie odczuwam żadnych objawów zmęczenia/znużenia przy dystansach 500 i więcej km.
Podgrzewane fotele, klima... Ciepły azyl w zimie, a oaza latem :)
Xantia składa się przede wszystkim z przestrzeni.
Tu wydaje mi się, że mogłoby być nieco lepiej.
4 - bo profilaktyczne wymiany pozakupowe zrobiłem w ASO... Zużycie paliwe (na razie po dwóch miesiącach ewidencji) - ok. 8 l/100km (zwykle 800-850 km na zbiorniku, z czego 3/4 w trasie; raz zdarzyło mi się ponad 900 km, ale to 100% w trasie)
Tylko sie można cieszyć, że te samochody są u nas jednak niedoceniane (no, chyba że się sprzedaje, ale nawet o tym nie myślę ;)
OK
Nie zawodzi od pół roku. Normalnych wymian eksploatacyjnych nie liczę!
Citroen Xantia II Liftback 2.0 i 16V 132KM 97kW 1998-2001