Niestety mój egzemplarz był troszke zaniedbany, więc wymagał wkładu finansowego. Jednak powoli powoli i moja Xantia będzie jak nówka sztuka:).
Nie jest źle, nie jest również rewelacyjnie. Jednak wersja z silnikiem 2.0 wydaje się być lepszym rozwiązaniem. Silnik 1.8 16V troszkę za słaby jest jak na tą masę samochodu. Dużą zaletą jest to, że części zapasowe są w rozsądnych cenach. W moim egzemplarzu są małe wycieki, tym nie mniej mój mechanik na chwilę obecną odradzają mi jakiekolwiek uszczelnianie jednostki.
Ogólnie to chyba punkt, który mnie denerwuje najbardziej w tym samochodzie - przełożenia są bardzo długie, lewarek chodzi dość ciężko - tym nie mniej samochód jest bardzo elastyczny - przykładowo - na drugim biegu bez kłopotu osiąga prędkość 100km/h. Przy wyprzedzaniu np przy prędkości 80km/h nie ma potrzeby redukcji na niższy bieg. Dobrze sobie radzi w niskich zakresach obrotów - dlatego ocena ostatecznie 4
Zawieszenie po prostu bajka... tylko hydropneumatyka zapewnia taki komfort. Takiego komfortu jazdy nie zazna się w Audi BMW czy Mercedesie. Wbrew pozorom hydro jest tania w utrzymaniu. Zdarzają się jednak elementy które trzeba brać bezpośrednio z ASO Citroena i są piekielnie drogie - jednak uważam że każda marka samochodów stwarza podobne problemy przed użytkownikiem
Wszystko ok, bez problemów
Wszystko intuicyjnie porozmieszczane - mam 180 wzrostu i nie mam zastrzeżeń. Jednak moja narzeczona przy 160 cm wzrostu ma mały kłopot z odpowidnim usadowieniem się- dlatego 4
Jak dla mnie rewelka - w zimę szybko się nagrzewa w lato chłodzi - żadnych uwag.
Z perspektywy widzenia kierowcy bardzo dobrze. Często wole jeździć nawet jako pasażer:)
Do 120 rewelka później głośno, zobaczy jak będzie po zmianie opon. Przy niższych prędkościach jest cicho i przyjemnie.
Samochód trochę waży. W mieście od 10-12LPG (w zależności od dystansu i pory roku). W trasie w okolicach 8/9l LPG. Myślę że wynik jest całkiem ok.
komfort, praktycznie full opcja za 7000PLN? niemożliwe do odnalezienia. Myślę że ten samochód nie został doceniony.
Psują się drobne rzeczy. Lepiej jednak uruchomić google i poczytać i samemu to wyeliminować, niż jechać z tym do mechanika. Dużo pieniążków zostanie w kieszeni.
Nigdy nie było tak żebym nie dojechał do celu.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 110KM 81kW