silnik jeden chyba z wytrzymalszych bez zbędnych dodatków, 7lat w moim posiadaniu nie bierze oleju pali na dotyk zima lato na półsyntetyku
krótkie przełożenie ,wygodne-problem od kupna z 3biegiem ale już się przyzwyczaiłem
wszystko działa , trzeba pilnować płynu lhm 60tyś wymiana ,zawieszenie wygodne po przesiadce do innego auta czuć że w xanti lepiej sie jeździ po nierównościach , pedał hamulca nie wymaga tyle siły nacisku jak w innych więc po przesiadce jest chwila na zmianę nawyku,podniesienie pojazdu (chwilowe-nie wolno tak jeździć)umożliwiało mi zawsze jako jedynemu z rodziny wyjazd bez odśnieżania podwórza,sfery zamiast amortyzatorów koszt u mnie 120zł szt nowe wymiana samemu ok 20min przód tył 5min (odkręcamy jak filtr oleju)
słaba widoczność przy cofaniu ,przód ok
problem z wentylatorem ,nie włączał się ponieważ typowa usterka czyli podłączanie przez styk stacyjki -przerobiłem na stycznik koszt stycznik miałem więc 20min roboty
5os bez problemu wygodnie siedzi , co roku jeżdżę nad morze (500km jedna stonę) jazda wygodna
silnik cichy, jazda 70-100 cichutko powyżej 130-140 zaczyna słychać silnik duże obroty więc .. ,bez zmęczenia dla ucha
tani koszt zakupu, silnik niezawodny jak dla mnie , wymiana oleju ,filtrów co 10tyś po 4latach wymieniłem komplet hamulców przód brembo tył -tansze koszt 440 zł z gratisem:) sam wymieniałem , po 5latch wszystkie gumo tuleje drążki kierownicze przód(nie pamietam dokladnie ok 300zł +200robota + laserowa zbieżność 80zł ,i wymieniłem tłumik jest jeden więc nie jest źle dobry zamiennik 150zł , oryginał 230, oraz żarówki kierunki bo kolor zszedł 3zł 2sz,
zaoszczędziłem przy kupnie w porównaniu z autem innej marki ok 4tyś ,części tanie - a różnica 2l paliwa na 100km które palił passat w benzynie zwróciła mi koszt prawie zakupu auta:)
bendiks od rozróżnika przestał działać 20zł używany
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TD 90KM 66kW