: Pełen komfort jazdy na każdej drodze i w każdych warunkach
: Pękające sfery
Przeniesienie napędu
: Szręgło i skrzynia biegów wprost fatalne..
: Cieknąca uszczelka pod głowicą, koszt naprawy to ok 1500zł obecnie
Samochód jest po prostu zbyt delikatny i zbyt awaryjny. Sypie się praktycznie wszystko - od drobnych \"dupereli\" po podstawowe układy. Wymaga sporych nakładów czasu i pieniędzy. Nie rekompensuje tego niestety komfort jazdy, co mi po wygodnej jeździe, jak ciągle się zastanawiam co zaraz się popsuje i ile będzie kosztować naprawa?
Poprzedni właściciel kompletnie zaniedbał wymianę oleju, xantia jeździła praktycznie na sucho. Po wymianie oleju silnik chodził równo, cicho i bez problemów. Po wymianie silniczka krokowego i świec oraz okablowania nie było problemu z odpalaniem, nawet przy ogromnych mrozach. Silnik gasł po ok. 5 minutach przy temperaturach powyżej -10. Prawdopodobnie zatkany przewód paliwowy. Pomogło tankowanie na dobrej stacji i dolanie odpowiedniego preparatu :)
Miałem chyba pecha. Wyciek oleju ze skrzyni. Ciężko chodzące biegi. Jedynka i trójka czasami wymagały kilku podejść by je wbić. Podobnie wsteczny.
Nie pomogła niestety szybka reaktywacja przez mechanika - właśnie z powodu skrzyni, która poszła na środku skrzyżowania autko idzie na żyletki. Nie chcę ładować kasy w wymianę skrzyni, sprzęgła, uszczelki pod głowicą ..wolę kupić inne autko po prostu :)
Nic tu nie można zarzucić - pełen komfort
Przy szybkości rzędu 160km/h można spokojnie rozmawiać :)
Bądźmy szczerzy, to smok i sporo ciągnie..
Sypie się każdy szczegół. Piszczy wentylatorek od nawiewu, psuje się zamek w klapie bagażnika, rusza się kierownica, rozwalają drobne elementy zawieszenia.
Sprzęgło, skrzynia biegów, sfery, cieknąca uszczelka pod głowicą, cieknący układ wspomagania, cieknąca skrzynia biegów. Sporo tego było..
Tak jak pisałem wcześniej: Jak chcesz mieć xantię upewnij się, że masz blisko mechanika i drugi samochód na zmianę. jedno i drugie będzie ci często potrzebne.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 110KM 81kW