Ocena kierowcy - Citroen Saxo

Tomi, 16 lat temu
Silnik 1.5 D 57KM 42kW
Rok produkcji 1996
Citroen Saxo 1.5 D 57KM 42kW 1996-2004 - Oceń swoje auto
Inne : estetyka wnętrza. autko w środku jest naprawdę ladne, plastiki sa dobrej jakości, do suwaków a'la lata osiemdziesiate sie już przywyczailem, dobrze rozplanowana deska rozdzielcza, ładna kierownica, ale to wszystko moze dlatego, że kupiłem model używany, który oryginalnie byl przeznaczony na rynek holenderski.
słaby silnik, diesel bez turbiny, ale o to tutaj chodzi - im słabszy silnik, tym niej pali. Chociaż, podczas jazdy na trasie, bez pasażerow wyprzedza nawet nie najgorzej. Na tę ekonomikę dynamika jest naprawdę niezła.
Dwójka kiepsko wchodzi, czasem nie wchodzi ręczny. Trzeba wysprzęglić i spróbować wrzucić wstecdzny jeszcze raz.
twarde zawieszenie. Dośc dobrze trzyma na ostrych łukach, podczas gwałtownych manewrów auto zachowuje spokój.
przez szyby bardzo dobra. W lusterkach gorzej - spore martwe pole, trzeba podczas zmiany pasów ogladać się za siebie.
OK. nie ma się do czego przyczepić. U mnie nie ma regulacji położenia kierownicy, (a może do tej pory jej nie znalazłem?) ale jestem w średniej statystycznej populacji, więc fabryczne ustawienie jest jak dla mnie ok.
OK.
To jest mikrus i nie ma co oczekiwać cudów. Jak na to auto - ok. Cztery osoby niewielkiej postury mogą podróżować długo i daleko.
zimny silnik strasznie głośny. Rozgrzany - ok. słychać szumy wiatru w nadkolach i w innych dziwnych miejscach, więc masz wrażenie, ze za chwile coś się rozwali.
Na trasie wyszlo mi 4,5 (4 osoby na pokładzie bez bagażów, bez nadmiernego katowania pedału gazu, z włączoną klimą), w mieście podczas delikatnej jazdy z klimą delikatnie rozkręconą, wychodzi ok. 6,5 litrów. wynik bardzo dobry, choć spodziewałem się, kiedy to auto kupowałem, że będzie jeszcze lepiej. Części tanie, wbrew obiegowym opinom nie muszę zbyt często wymieniać różnych elemetnow zawieszenia (150.000 km bez naprawy tylnej belki)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.5 D 57KM 42kW [l/100km]

5,9