Ocena kierowcy - Citroen Saxo

Moorgan@tlen.pl, 19 lat temu
Silnik 1.1 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1999
Citroen Saxo 1.1 i 60KM 44kW 1998-2004 - Oceń swoje auto
jeśli szukasz małego i zwinnego samochodu o sportowej sylwetce i niezłych osiągach to musisz go miec a najlepiej z sillniczkiem 1.6 vts - to prawdziwy mistrz na krótkich odcinkach w swojej klasie
moje auto nigdy nie było oszczędzane, zawze lepiej sie czuje kiedy obroty silnika są w granicy 3,5 - 4 tys, jest bardzo elastyczny na trójce, od 30 - 80 nie ma lepszych samochodzików w tej klasie i o takiej mocy silnika, jego sportowy wygląd jest stworzony do szybkiej jazdy i mam zawsze to czego oczekiwałem
od kiedy przekroczyłem 70 tys km bieg wsteczny wchodzi z lekkim oporem, często przy nierozgrzanym oleju wyjeżdżając z garazu powtarzamm ten manewr dwa razy,
dzieki drązkowi dobrze i pewnie trzyma sie drogi, a jeszcze lepiej wychodzi mu to na zakretach, nie trzeba zdejmowac nogi z gazu po prostu PŁYNIE jak po torach ( nie mówie o zakretach 90 stopni)
duża przednia szyba i niskoosadzone lusterka widocznośc jest znakomita, nawet jak dla mnie siedząc z na tylnej kanapie są duże boczne szyby
jest ok!
jak na samochód bez klimatyzacji nie na rzekam na upał w lecie i na zimno w mroźne dni, szybko sie mozna w nim ogrzać oraz schłodzic
mam 1.90 cm wzrostu i nie narzekam na brak komfortu, na tylnej kanapie mam jeszcze kilka centymetrów do sufitu i nogi nie sa skulone, nie powiem tego o renaul clio, gdzie musze lekko siedzieć zgarbiony z przykurczonymi nogami
jak na tę klasę auta jest ok. przeciez to nie jest mercedes!!!!!!!!
nie jest tani w utrzymaniu ponieważ przy szybkiej i "spotowej jeździe ok. 4 tys obrt lubi spalic w granicach 7 l ( lato) a 8 litrów(zima), oczywiscie na trasie jest znakomity, schodzi ponizej 5 litrów na 100 km, wybierajac sie do serwisu, to może byc mniej opłacalne, ja korzystam z zaprzyjaxnionego mechanika i nie czuje dziry w budżecie, jedna rada nie iszędzajcie na dodatkach( np. oleje, części zamienne) orginalne mają dłuższą rzywotnośc9 tak twierszi mój mechanik ( na razie wymieniłem tylko klocki hamulcowe
za tak mało mozna dostac tak duzo - to moim zdaniem jedyne trafne określenie na citroena saxo,
nie jest młody, ale jeszcze nigdy nie stana na środku drogi,
sworznie lewy i prawy dolny, ale to nie wina złego podwozia , ale naszych wspaniałej polskiej drogowej infrastruktury

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.1 i 60KM 44kW [l/100km]

5,9