: Większość aut nie posiada rdzy mimo wieku
Saxo był moim pierwszym autem. Swoje zadanie w mieście spełnia przyzwoicie jak typowy miejski maluch, na pewno wygląda oryginalnie na tle innych aut z tego segmentu.
Zadanie swoje spełnia dowożąc nas z punktu A do punktu B. Przy tej mocy ciężko oczekiwać coś więcej ale przynajmniej auto toleruje niskie obroty też nie dławiąc się. Minus sporo pali jak na moc
To nie jest zbyt precyzyjna skrzynia biegów chodź to też mogło wynikać z tego że skrzynia mogła być zużyta. Jedynka nie jest zsynchronizowana z resztą przełożeń więc ciężej wchodzi i potrafi szarpnąć.
O ile podczas jazdy większych zastrzeżeń nie mam jak na małe 20 letnie auto, to o tyle promień skrętu przy parkowaniu jest za duży i to o wiele. To ogromny minus jak na auto miejskie, które ma być łatwe w parkowaniu.
Tu akurat miłe zaskoczenie. Auta te są wytrzymałe na rdze, mój egzemplarz nie miał wcale rdzy. Ponadto czarne plastikowe zderzaki pomimo zetknięcia z słupkiem przy parkowaniu nie miały później żadnego śladu po tym
Widoczność naprawdę świetna. Cienkie słupki, duże szyby, tu naprawdę jest z tym idealnie.
Cóż ergonomii tu nie ma w tym aucie. W wersji z poduszką powietrzną pasażera nie ma schowka przed nim, brak uchwytów na napoje. Mamy tylko niewielkie kieszenie w drzwiach i to tyle. Dobrze że jest duży bagażnik jak na tą wielkość auta
Ogrzewanie działa bardzo dobrze, nawet w zimne dni wystarczy go chwile włączyć i mamy już lato w środku, wentylacja sama w sobie działa dobrze, klimy nie miałem w swoim saxo
Ilość miejsca jest zadowalająca, zarówno z przodu jak i z tyłu gdzie osoby o wzroście 180 cm się mieszczą, także przy tej wielkości samochodu jest dobrze
Typowa jak na takie auto, przy dużych prędkościach jest głośno
Cena części w normie bo to proste auto, minus wysokie dosyć zużycie paliwa jak na tą moc ok. 9 litrów na 100 km
Cena zadbanego egzemplarza nie przekracza 5000 zł, więc jest dobrze
Miałem ten samochód przez krótki czas więc nie miałem problemów
Nie posiadałem auta na tyle długo by się móc na ten temat wypowiedzieć
- zużycie paliwa dla silnika 1.1 i 60KM 44kW