Ocena kierowcy - Citroen Saxo

manson, 19 lat temu
Silnik 1.1 i 54KM 40kW
Rok produkcji 1997
Citroen Saxo 1.1 i 54KM 40kW 1996-1999 - Oceń swoje auto
Zaden samochod nie jest pozbawiony wad, ale akurat wady saxona wogole mi nie przeszkadzaja, a zalet ma wiele. Jest tani przy zakupie jak rowniez w eksploatacji. Ze wzgledu na wymiary niema problemow z parkowaniem. W dwie osoby mozna nim spokojnie pojechac w dluzsza trase.
Jeszcze 10tys.kilometrow temu, po uruchomieniu samochodu pracy silnika wogole nie slyszalem, taki byl cichutki :) teraz juz jest troszke gorzej ale nadal jest bardzo dobrze. Silnik bardzo elastyczny i do tego 1.1 przy jego wadze czyni go niezlym zrywaczem asfaltow ;
Skrzynia biegów to chyba pieta achllesowa saxonow, biegi wchodza kiepsko, najgorzej jest ze wstecznym.
Jak jezdzi sie spokojnie to drogi trzyma sie bardzo dobrze, ale przy troche ostrzejszej jezdzie mozna sie niemilo zdziwic (raz wylecialem z zakretu)
Bez zarzutu.
Troche wkurza mnie regulacja nawiewu powietrza ale generalnie to nie narzekam.
Chyba jak w kazdym samochodzie bez klimy w lecie sauna. Jezeli chodzi o zime to wolno sie nagrzewa i jak dla mnie to ciezko w tym samochodziku ustawic odpowiednia temperature(zawsze strasznie wywijam przelacznikami ;)
Z przodu jest ok jak nikt nie siedzi z tylu :) Tylna kanapa jest skromniejsza kosztem duzego bagaznika 280l
Dla mnie rewelacja jak na ta klase samochodu. Na A4 wycisnolem z niego 185kmh i nawet bylo slychac pasazerow :)
U mnie zuzycie jest duze, ale wynika to z faktu ze mocno go zyluje, bo tak zreszta lubie :)
Tani, maly, wygodny samochodzik.
jakies pierdoly sie zdarzaja np. - chlapacze w zimie to porazka, snieg powoduje ze puszczaja zaczepy no i trzeba je sciagnac - ostatnio padl mi ogranicznik w drzwiach - reczny nie trzyma mi prawego tylnego kola. Usuniecie tych usterek to zaden wydatek wiec mysle ze 4+ sie nalezy
Ma 8lat i zadnej powaznej usterki.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.1 i 54KM 40kW [l/100km]

7,5