Ocena kierowcy - Citroen Saxo

Silnik 1.1 i 54KM 40kW
Rok produkcji 1996
Citroen Saxo 1.1 i 54KM 40kW 1996-1999 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Karoseria : Naprawdę autko nawet ładne takie dla dziewczyny.
Silnik jak na jednostkę litrową normalny. Da się z niego wydusić tyle, że wygrywa na światłach z jednoistkami nawet 1,6. Trzeba przeciągnąć i szybko zmienic bieg i wszyscy odpadają. Na trasie można zwariować załadowany więcej niż 130km nie pojedzie. Ale co wymagać od 33 kW. Dwie osoby spokojnie 150km/h max to raz z górki pokazał 175-180, dokładnie nie wiem bo wibracje jak przy ponad dżwiękowej. Od jakich 20 tyś bierze olej ok 1l/10000km auto sprowadzane może cofniety licznik - albo wychodzi na 3 biegu 110km.
Nie ma problemu ze skrzynią, tylko cięgienko przez moje wariowanie dwa razy wypadło. Najgorzej jak poźniej celujesz 15 min żeby weszła dwójka żeby podjechać pod dom.
Drogi trzyma się nie źle jak na siebie, stuka, puka, skrzeczy i co tam jeszcze. tulejki do robienia wiecznie - polecam głośno radio i olać - jak ominiesz dziurę też nie wali :-)
Idealna widocznośc - auto miejskie, jak moja dziewczyna podjeżdża na nie więcej niz 1 cm tyłem to o czymś świadczy. Auto miejskie bez dwóch zdań.
auto ma 12 lat i jeszcze mi się podoba - choć do innych aut to brakuje. fajna opcja z jednorazowym wytarciem szyby, i duże schowki maprawde duże. Miejsca z tyłu nie oceniam bo nie siedzę ale wydaje się mało. Ale to mały samochód. Głośno w samochodzie jak diabli przy prędkościch pow 100km/h zalecam tabletki na ból głowy tym starszym.
Ogrzewanie b. dobre, klimatyzacja ręczna nie daje rady jak się włączy (otworzy okna) w trasie nie idzie jechać wywieje i hałas jak na torze F1. Jak pada deszcz paruje przednia szyba i latem trzeba ją grzać - wyobraź sobie 30 st zamkineta szyba po pada, a ty grzejesz. Poza tym ok. Zimą idealnie
Dużo miejsca z przodu z tyłu brak ochotnika do testowania. brak podłokietnika - wkurza nie wiadomo co robić z ręką.
Wszystko słychać zawieszenie wali silnik też głośno po 100km trzeba do siebie krzyczeć.
Auto pali 7,5 l na 100km po mieście średnio. Max zimą przy dzikowaniu 10l. trasa potrafi zejśc do 6l. min raz chyba z wiatrem 5,5l. jak liczyć kozty to średnio na miasto i trasę 8 na pewno wystarczy.
Zali się wszystko spryskiwacz z tyłu, trzy paski górne grzania szyby tylnej, lampy na wertepach wypada wtyczka, kierunkowskaż trzeba trzymać ręką, na elektryka trzeba by wydać 1/5 wart. pojazdu
Zaawieszenie do wymiany, rozrusznik, przeguby, tuleje wachaczy, - naprawdę soporo. Ale auto nie jest szanowane to co wymagać. Naprawy nie są drogi chociaż mechanik mówi żeby kupić corsę ??

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.1 i 54KM 40kW [l/100km]

7,7