Ocena kierowcy - Citroen Jumpy I

Silnik 1.9 TD 90KM 66kW
Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Citroen Jumpy I 1.9 TD 90KM 66kW 1994-2007 - Oceń swoje auto
Silnik : świetny,niezawodny,dynamiczny i jednocześnie oszczędny
Karoseria : drzwi przesuwne są nieszczelne i troche wieje na pasażera obok
silnik jak na diesla cichy, zaczyna być dokuczliwie słyszalny dopiero powyżej setki,bardzo dynamiczny-nieobciążone auto jest zrywne, błyskawicznie reaguje na depnięcie po gazie,turbosprężarka zamienia się w napęd rakietowy /mówimy o aucie dostawczym !/,i jednocześnie bardzo elastyczny -co się przydaje w ruchu miejskim ,nie trzeba za często zmieniać biegów
świetnie umiejscowiony lewarek zmiany biegów-tuż przy kierownicy, wyrasta jakby z popielniczki.Przy zakupie auta myślałam,że będzie to kłopotliwe, po kilku tygodniach doceniłam, teraz uważam za genialne rozwiązanie.Lewarek pod ręką, biegi świetnie wchodzą,+ wspomaganie kierownicy -miodzio
Genialna zwinność i zwrotność -do zawrócenia w ciasnej uliczce potrzebuje pół metra luzu z każdej strony,wparkować się w ciasną lukę -żaden problem. Zawieszenie nieco sztywne,czyli trzęsie po nierównościach, ale za to dobrze się trzyma po milionach szybko przejechanych dziur i innych progów zwalniających. No i wysokie zawieszenie pozwala bez strachu wjeżdżać na wysokie krawężniki i mniejsze bezdroża
Widoczność -tu trzeba się przyzwyczaić, bo szerokie słupki boczne przy przedniej szybie zasłaniają część panoramy.Skręcając w lewo można skasować przechodnia, jak się zapomni popatrzeć wcześniej.Za to genialne są lusterka boczne -dobrze ustawione zapewniają doskonałą widoczność. Prosty pionowy tył auta zapewnia doskonałe wyczucie odległości przy parkowaniu tyłem
po 13 latach jazdy tym autem muszę pochwalić świetną jakość materiałów -trwałe niepękające i nieskrzypiące plastiki, trwała tapicerka, zero rdzy na blachach
brak klimatyzacji to największa wada mojego auta.W lecie szybko się nagrzewa i ciężko go schłodzić -nawiew zewnętrzny ma za nisko wlot powietrza, i do auta wali gorący asfalt. W zimie wieje z nieszczelnych drzwi przesuwnych.Ale ogrzewanie działa świetnie, wnętrze nagrzewa się szybko i jest bardzo ciepło
żadna osobówka nie dorówna takiej przestrzeni dla pasażerów, bagażnik ogromny, no ale to dostawczak.Świetna półka nad głową kierowcy, bardzo się przydaje, duży pakowny schowek z przodu, po 3 półeczki w przednich drzwiach -cóż więcej wymagać
jeżdżę dużo, szybko i nieoszczędnie. Po mieście pali max 8 litrów ON, na trasie podobnie, ale w trasie przy stałej prędkości 90/godz potrafi zejść do 6,5 litra.Tylko chyba nie warto się wlec dla takiej oszczędności...
wysoka cena zakupu w pełni zrekompensowała zalety tego auta.
co 15 tys trzeba zmieniać klocki hamulcowe, ale to może mój styl jazdy je wykańcza.W zasadzie auto terminowo serwisowane w dobrym serwisie nigdy mnie nie zawiodło, choć lubią się psuć duperele -klamka, żarówka, klakson itp.Ale to nie jest jakiś problem, w każdym aucie coś się psuje
Pierwsza większa awaria po 150 tys -padła turbosprężarka. Okazało się, ze można ją zregenerować za około 1000 zł i teraz śmiga jak nowa.Ogólnie części do tego modelu są tanie, łatwo dostępne i dobrej jakości

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TD 90KM 66kW [l/100km]

7,3