Ocena kierowcy - Citroen Grand C4 Picasso II Grand Picasso
1 000 tys. km
Okres użytkowania:
1 rok
Przeniesienie napędu
: Świetna skrzynia biegów (automat), bardzo ekonomiczna.
Układ elektryczny
: Zbiornik adblue to raczej silnik i układ spalinowy, ale w tym przypadku zawiniła elektronika
Układ elektryczny
: Do wymiany mata podgrzewania fotela
Znakomite auto dla rodziny 2+2, a nawet więcej! Moja C4GPII jest w wersji exclusive ze skórzaną tapicerką, monitorami w zagłówku i pozostałymi bajerami od PSA, więc rodzina i dzieci bardzo zadowolone. Dłuższa podróż to przyjemność nie tylko dla kierowcy. Bałem się automatycznej skrzyni, ale w połączeniu z silnikiem 2.0 hdi to czysta poezja. Mam porównanie z Citroenem ze skrzynią CVT. W tym przypadku biegi wchodzą niemal niezauważalnie, a i zbiera się wystarczająco żwawo. Spalanie to kolejna miłe zaskoczenie. Przy tej masie zejście poniżej 6 l/100km to nie problem! Po przejechaniu ponad 20 tys. km w rok, jeden większy problem to elektronika w zbiorniku adblue. Mimo pełnego zbiornika komputer sygnalizował dolewkę. Koszt wymiany na części używanej (wymieniony zbiornik) to ok. 1000 zł :-( (w serwisie ponad 4 tys. pln). Mimo tego serdecznie polecam!!!
2.0 hdi 150KM spokojnie daje radę ale mniejsze jednostki chyba nie mają sensu w tym modelu. Poza tym francuski 2.0 hdi powoli staje się legendą i nie wymaga większych komentarzy :-)
Miłe zaskoczenie automatyczną hydrauliczną skrzynią biegów. Eksperci ją chwalą a ja mogę tylko potwierdzić pozytywne opinie. Super!
Bez zarzutów. Nie jest to auto dla rajdowców,a raczej odpowiedzialnych mężów i tatusiów, ale radzi sobie doskonale. Systemy elektroniczne też pomagają np. ostrzeżenie przed przeszkodą
Bez uwag.
Jak to u francuzów, rewelacja! Dodatkowo panoramiczny dach jeszcze bardziej doświetla środek
Wszystko na swoim miejscu, choć dotykowy panel sterowania wymaga przyzwyczajenia. Pewnie dla niektórych nie do zaakceptowania
Zimą szybko nagrzewa i likwiduje zaparowane szyby
Super!
Mogłoby być lepiej bo na autostradzie nawet przy 140km/h już zaczyna dokuczać
Znakomite spalanie jak na tą masę i żwawy silnik z automatyczną skrzynią biegów. Koszty serwisu raczej standardowe, choć nie najniższe.
Aż dziwne, że ten model tak szybko traci na wartości (ale dzięki temu mogłem kupić 4-latka)
Muszę wymienić matę podgrzewanego fotela kierowcy
Wspomniany we wstępie zbiornik adblue
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 BlueHDi 150KM 110kW