Ocena kierowcy - Citroen Grand C4 Picasso II Grand Picasso

mick74, 9 lat temu
Silnik 1.6 16v THP 156KM 115kW
Rok produkcji 2013
Okres użytkowania: 1 rok
Citroen Grand C4 Picasso II Grand Picasso 1.6 16v THP 156KM 115kW od 2013 - Oceń swoje auto
Karoseria : Karoseria czyli sylwetka i wnętrze. Wnętrze przestronne, praktyczne, bardzo dobrze spasowane atrakcyjne materiały (w moim odczuciu nie ma tam żadnej tandety). Sylwetka? Sami zobaczcie.
W ubiegłym roku dodałem swoją pierwszą opinię. Były to właściwie pierwsze wrażenia. Choć przejechałem nim zaledwie 8200 km, a rok szybko zleciał, to wrażenia z jazdy (również posiadania, przebywania) pozostają bez zmian - doskonale! Pojazd okazuje się być nadal niezwykle funkcjonalny, wygodny, przestronny. Jak do tej pory poniosłem wyłącznie koszty paliwa, wymiany opon, dolewki 0,5l oleju (po 7000km). Samochód świeżo po przeglądzie. Wymienione wyłącznie materiały eksploatacyjne. Zero usterek.
W porównaniu z poprzednią oceną daję punkt wyżej (najlepiej byłoby dać 4,5*), ponieważ silnik dotarł się i już o wiele dynamiczniej reaguje na gaz. Oczywiście piszę w kontekście auta rodzinnego. W zwykłej ekonomicznej jeździe silnik pozostaje na ok 1700-1800 obr./min. Spalanie po 8000 km wynosi wg komputera 7,8, czyli w rzeczywistości ok. 8,3.
Po roku skrzynia (manualna) też już się trochę bardziej wyrobiła, ale nadal brakuje do ideału. Oczywiście nic nie haczy, zgrzyta ani szarpie, ale wiem, że japończyki (Honda) są tu o niebo lepsi.
Tłumienie nierówności (4,5), komfort jazdy po "płaskim" (5,5), komfort jazdy po ubitej gruntówce (4,5), jazda na wprost (6). Ostrzejsze zakręty to zawsze przechył nadwozia. Podejrzewam, że GC4P stać na więcej, ale nie próbowałem ;) Jazda po śniegu i lodzie (3,5). W jeździe miejskiej bardzo zwrotny. Dłuższy rozstaw osi powoduje, że należy brać troszkę szersze łuki przy bardzo ciasnych łukach. Całość skłania do spokojnej jazdy, co nie znaczy, że trzeba się wlec.
jak w roku ubiegłym. Bez zmian. Przednia panoramiczna szyba to jest coś!
Samochód popanowany przeze mnie. Po rocznej eksploatacji, gdybym kupował go raz jeszcze, zastanawiałbym się nad skórzaną tapicerką. Fotele mogłyby mieć choćby lekkie trzymanie boczne. Co prawda samochód nie zachęca do ostrzejszej jazdy po zakrętach, a podłokietniki dają radę, ale trzymanie boczne z pewnością przydałoby się.
Bezproblemowe. Podkreślić należy dodatowe regulowane dysze w 2 rzędzie (Intensive). Klimatyzacja bardzo sprawna.
Poza doskonałą przestrzenią jest też doskonały dostęp. Czuję się w nim bardzo swobodnie. Samochód przydał się również podczas przeprowadzki i zdał egzamin celująco.
Moim zdaniem jest na bardzo dobrym poziomie. To nie jest studio nagraniowe a kontakt ze światem też musi być. Praca zawieszenia nie jest irytująco słyszalna - to ważne.
Jak do tej pory wlewam wyłącznie paliwo i raz olej. No, mógłby wreszcie jeździć na wodę, a może lepiej nie, bo jeszsze na wodę wprowadzą akcyzę i dopiero będzie eko...nomicznie.
Na tym etapie eksploatacji jakość wydaje się być bardzo dobra.
0 usterek.
j.w.
Dziennik kosztów dla Citroen Grand C4 Picasso II Grand Picasso 1.6 16v THP 156KM 115kW
9,3
Citroen Grand C4 Picasso II Grand Picasso