Ocena kierowcy - Citroen C5 III Tourer

Sylwester pierwszy, 4 lata temu
Silnik 2.0 HDi FAP 140KM 103kW
Rok produkcji 2009
Citroen C5 III Tourer 2.0 HDi FAP 140KM 103kW 2008-2017 - Oceń swoje auto
Inne : Te wszystkie bajerki dostępne raczej w markach premium (w tamtych latach), czynniki przód tył, bluetooth, skrętne reflektory, doświetlenie zakrętów i wiele innych.
Idealne skrojone auto dla rodziny i codziennego wygodnego użytkowania. No może prawie idealne bo kilka drobiazgów jest do poprawy ale naprawdę nie ma co wybrzydzać. Tym bardziej za taką cenę. Nie sądzę żebym z droższych był bardziej zadowolony.
Jak to diesel. Ciągnie mocno. Nic go nie boli. Pracuje cicho. Potrafi się też ładnie rozpędzić.
Biegi wchodzą bez kłopotu. Można wygodnie jechać autostradą na 6 biegu. Czego chcieć więcej.
Wygodnie i precyzyjnie. Nieruchomy środek kierownicy zupełnie w niczym nie przeszkadza i szybko się można przyzwyczaić.
Mi ten klasyczny wygląd się podoba. Jest nadal modny. Póki co blachy nic nie zjada.
Tu naprawdę mogło być lepiej. Mi mocno przeszkadzają słupki A przy przedniej szybie. Są szerokie i w takim miejscu w stosunku do pozycji kierowcy że często przeszkadzają.
Było by dobrze gdyby nie umiejscowienie przycisku świateł awaryjnych. Trochę trzeba się wyciągnąć żeby komuś podziękować w trasie. Bardzo głupio też zrobili z stojakiem na napoje który jest w schowku w podłokietniku. Mega niepraktyczne. Reszta jest bez zarzutu, na miejscu i pod ręką. Choć pewnie trzeba się przyzwyczaić na początku to tych wszystkich przycisków. Ja obsługuję je już automatycznie.
Nie mam uwag. Działa jak należy.
Miejsca jest hektar. Z tyłu, z przodu, z boku i z góry.
Jest odpowiednie.
Korzystam z firmy która serwisuje francuzy. Nie było nigdy niemiłych niespodzianek.
Kupiłem go w dobrej cenie. Za taką przestrzeń, taki komfort i te bajery. Panie biorę od razu trzy Sztuki.
Zawsze coś się znajdzie. Ja na razie mam jeden drobiazg z którym jeżdżę - przycisk podnoszenia tylnej klapy. Z pilota działa, z palca tak sobie. Używam tylko pilota i jest git.
Raz mi się zdarzyła usterka zawieszenia która jak czytałem po 10 latach dotyka hydropneumatykę. Przetarł się przewód i wyciekł olej. Naprawa nie była kosmicznie droga.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 HDi FAP 140KM 103kW [l/100km]

7,1