: To jest normalnie najmocniejszy atut tego auta
Przeniesienie napędu
Silniczek bardzo ładnie pracuje, to zupełnie inna praca diesla jak przy niemieckich autach. Jest bardzo cichutki, i jak auto jest rozgrzane, to praktycznie nic nie słychać, że coś pracuje pod maską.
Ale jak dla mnie jak na tą masę tego autka, to przydałoby się z 30 KM więcej, nie jest źle, ale szału też niema.
U mnie był manual, więc nie bardzo jest co opisywać, biegi fajnie wchodzą, nie miałem żadnych problemów.
Bardzo byłem mile zaskoczony, ja na zawieszenie Hydrauliczne, myślałem że będzie pływał w zakrętach, ale niespodzianka. Bardzo fajnie wchodzi się w zakręty, nie wychyla się na boki a przy trybie sport zdecydowanie całe zawieszenie się utwardza. Niestety w przeciągu pół roku wymieniem jeden amortyzator przedni,koszt w ASO 850 zł i obie półosie, koszt w ASO 1600 zł.
Widoczność całkiem możliwie, chociaż bez sensorów parkowania chyba byłby problem podczas cofania. Bardzo mała wycieraczka szyby tylnej, ale duży plus za wycieraczki szyby przedniej. Rozchodzą się na boki i przez to więcej szyby jest czystej.
Wszystkie przyciski bardzo czytelne i łatwe w obsłudze. Może na samym początku jest wrażenie, że wszystkiego jest bardzo dużo i ciężko to ogarnąć, ale po pierwszym zapoznaniu się z wnętrzem wiadomo co do czego.
Jedyny największy minus, to brak uchwytów na kawę, jaka mądra głowa umieściła uchwyt w podłokietniku?? Podczas jazdy nie ma możliwości postawienia tam żadnego kubka....
Wszystko działało jak należy, chociaż miałem gdzieś ubytek gazy z chłodnicy klimatyzacji i co się okazało, że standardem jest, że gniją chłodnice klimy i trzeba wymieniać.
Całkiem przyzwoicie. Ja mierzę 190 cm i znalezienie dobrej pozycji za kierownicą nie było problemem. Ale za mną na tylnej kanapie jest już sporo gorzej. Poprzednie moje auto to Opel Vectra kombi i tam było o wiele lepiej.
To chyba najlepsza strona tego auta. Ja miałem wersję Exclusive, więc miałem podwójne szyby i podwójne uszczelki. Do wnętrza nie dochodzą żadne stuki. Przy prędkości około 140 km/h słychać tylko pomruk silnika. A przy prędkości 200 km/h słychać było to samo co przy 150 km/h w Vectrze.
Spalanie znośne, chociaż moja Vectra z silnikiem o 10 KM mocniejszym spalała mniej. Przeglądy jak w standardowym silniku 2,0 diesla, jedynie trzeba pamiętać o dodatku który się dolewa do filtra cząstek stałych.
Minus taki, że jest mało dostępnych części używanych.
Wymieniłem panel klimatyzacji, zawiesił się jeden wyświetlacz temperatury.
Tu wymieniłem amortyzator przedni i obie półosie.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 HDi FAP 140KM 103kW