dobra dynamika, wystarczające przyspieszenie, które wciska w fotel, dosyć cichy, czasami chwilowe wibracje na wolnych obrotach - to największy minus!
- dobrze przeliczone przełożenia
- w mieście 50-60km/godz na 3 biegu
- lekkie przełaczanie,
- czasami jednak haczy!
jest komfortowy, fajnie się zachowuje przy dużych prędkościach i na zkrętach ale wymaga przyzwyczejenia nurkowanie przy ostrym hamowaniu, oraz to, że na garbach słyszalne są stuki zawieszenia!
do przodu i w lusterkach, najgorzej do tyłu, ale założyłem czujki cofania!
Wszystko mi teraz pasuje, ale 4-krotnie porawiałem siedzenia zwłaszcza twardość i trzymanie boczne,
zmuszony byłem do wymiany tapicerki na skórę, również 2-krotne zmieniałem obszycie kierownicy, bo 1-szy tapicer spartaczył ale oczywiście uważał się za geniusza!!!
Przyciemniłem szyby, alusy i fura jest zajebista!!!
jest wydajne i ciche, ale trzeba pilnować przeglądów chociaż co 2-lata
dużo miejsca, ogólnie bardzo dobrze!
jest cicho podczas jazdy, gorzej na postoju, albo zaraz po uruchomieniu
jak na tak duże i ciężkie auto do doskonale:
na autostradzie 130-170 spala 6,5l
na naszych drogach do 150/h -> 5,8l
w mieście średnio 7,7l/100km
w sumie fajne auto ale może dlatego, że z pierwszego roku produkcji 2001 bardzo
dużo usterek!
relacja - cena - jakość = źle
relacja - cena - prestiż = dobrze
ogólnie = PRZECIĘTNIE
przed C-5 mieliśmy 4 Fiaty i 2x Ladę Samarę - wszystkie fabrycznie nowe z gwarancją. Z przykrością stwierdzam, że nawet z prymitywnym radzieckim samochodem nie byliśmy tyle razy w serwisie co z luksusową C-5. Oprócz akcji, o których byliśmy informowani przez Citroena, sami zgłaszaliśmy 3-krotnie bicie tarcz hamulcowych, które w okresie zimowym się wykrzywiały po wjeździe do kałuży, mankamentem jest wlewająca się woda przy otwarciu bagażnika po deszczu i mnóstwo świerszczy, które doprowadzają mnie do pasji!!!! Jest to nasz najdroższy samochód na jaki sobie pozwoliliśmy i będziemy starać się likwidować wszystkie mankamenty, ale wszyscy odradzają nam trzymanie tego auta!
nie zepsuł się w trasie
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 HDi 109KM 80kW