Miałem łącznie 3 szt. C5 (dwie mk I i jedną mk II) i były to jedne z niewielu aut z których byłem naprawdę zadowolony. Na długie trasy nie ma lepszego auta w tej kategorii cenowej, u konkurencji porównywalny komfort jest w modelach o klasę wyższych.o
1.8 przy tej budzie jest do spokojnej jazdy (do przepisowej prędkości autostradowej wystarcza). Po kilku latach eksploatacji zaczyna pojawiać się zużycie oleju, zwłaszcza po długotrwałej jeździe pow. 3500 rpm. Nie jakieś drastyczne w porównaniu ze współczesnymi silniczkami od miksera ;) ale trzeba mieć to na uwadze i kontrolować poziom. 2.0 diesel sprawdza się zdecydowanie lepiej.
Bez zastrzeżeń.
Hydropneumatyczne zawieszenie to największy atut auta. Warto tylko pamiętać o jego fachowej konserwacji.
W środku dużo miejsca, buda ocynkowana więc można zapomnieć o problemach z korozją.
Dobra, może małym minusem jest dość szeroki przedni słupek.
Jak w autach PSA, właśnie wszystko sterowane z manetek przy kierownicy. Jedni to lubią, inni nienawidzą, mnie się podoba.
Dużo miejsca i z przodu i z tyłu.
Bez zastrzeżeń, dużo ciszej niż w wielu nowych modelach.
Zyzycie paliwa jak na auto tej wielkości w normie, części eksploatacyjne w rozsądnych cenach.
Trudno znaleźć coś lepszego w tym przedziale cenowym.
I tu są największe problemy, nie poważne ale upierdliwe i dotyczą właściwie wyłącznie elektryki. We wszystkich egzemplarzach po ok. 150-200kkm padał napęd wskazówki prędkościomierza. Jest to znana wada fabryczna, można kupić na portalach aukcyjnych poprawiony zamiennik i samemu w kilkanaście minut wymienić.
Ponadtko warto profilaktycznie wyczyścić i wszystkie złącza elektryczne przy modułach.
Z innych usterek, musiałem wymienić czujnik temperatury zewnętrznej i płytkę regulatora obrotów dmuchawy nawiewu.
Nie pojawiły się duże problemy.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8i 16V 116KM 85kW