Ocena kierowcy - Citroen C5 X Liftback

Obsess, 21 dni temu
Silnik 1.6 PureTech 181KM 133kW
Rok produkcji 2022
Citroen C5 X Liftback 1.6 PureTech  181KM 133kW 2021-2024 - Oceń swoje auto
Silnik : Muszę przyznać że jestem bardzo zadowolony z silnika. Zapewnia dobre przyspieszenie, wbija w fotel kiedy trzeba, a jednocześnie jest naprawdę oszczędny. Na ekspresówce potrafie zejść do około 6l na 100 km, a nawet poniżej w trybie Eco. Znakomity wynik jak na benzynę. Kultura pracy również na duży plus.
Karoseria : Mam przekichane ponad 20 tys km i zero odprysków po kamykach czy lekkich rys. Kolega ma audi a4 z podobnym przebiegiem i u niego widać takie cienkie ale długie rysy jakby od piasku wzdłuż drzwi przednich i tylnych. Jestem na to wyczulony więc daje plusa za lakier (mam biały perłowy).
Auto mogę z czystym sumieniem polecić. Z plusów wymieniam silnik, który jest dynamiczny ale oszczędny, komfort jazdy i dobrą jakość karoserii. Chce wyróżnić także wygląd. Dla mnie wygląda świetnie i często przechodnie odwracają się przyjrzeć mojej cytrynie. Z minusów to mam zastrzeżenia do bagażnika - brakuje mi w nim haczyków na zakupy i drugiej lampki z oświetleniem. Niby pierdółki ale by się przydały.
Muszę przyznać że jestem bardzo zadowolony z silnika. Zapewnia dobre przyspieszenie, wbija w fotel kiedy trzeba, a jednocześnie jest naprawdę oszczędny. Na ekspresówce potrafie zejść do około 6l na 100 km, a nawet poniżej w trybie Eco. Znakomity wynik jak na benzynę. Kultura pracy również na plus.
Spoko. Działa jak ma działać.
Ok
Na razie po ponad 20 tys km zero problemów z odpryskami itp.
Jest dobrze. Trochę obawiałem się widoczności przez tylna szybę (szyba jest pod sporym kątem) ale o dziwo jest w porządku. Brak uwag i plus za dobre wykrywanie aut w martwym polu.
Generalnie jest naprawdę dobrze, choć jest kilka minusów o których muszę napisać. Na plus bardzo wygodne fotele, zamykany schowek na telefon z ładowarką (łatwiej o porządek) podrzewana przednia szyba czy super duży ekran, który jest bardzo responsywny. Z minusów na pewno brak haczyków na zakupy w bagażniku oraz tylko jedna lampka. Taki duży bagażnik że można się było bardziej postarać jeżeli chodzi o takie drobnostki jak haczyk czy druga lampka.
Ok
Na plus bardzo duża przestrzeń dla pasażerów na tylnej kanapie.
Wyciszenie na plus. Do 140 km/h jest kulturalnie cicho. Powyżej słychać lekkie szumy moim zdaniem pochodzące z relingow dachowych.
Jestem po drugim serwisie - jedynie wymiana olejów.
Auto wyrwałem za 150k w najwyżej wersji wyposażenia jako roczna używka. Za tą cenę mam auto, które przyciąga wzrok przechodniów na ulicy i za którym sam lubię się oberzejc jak zaparkuje i wracam do domu :) Do tego komfort, dynamiczny ale oszczędny silnik. Daje 5 gwiazdek z czystym sumieniem.
Na razie żadnych niespodzianek (po ponad 20 tys km).
Zero problemów.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 PureTech 181KM 133kW [l/100km]