Ocena kierowcy - Citroen C5 X Liftback

cytryn, 1 miesiąc temu
Silnik 1.2 PureTech 131KM 96kW
Rok produkcji 2022
Citroen C5 X Liftback 1.2 PureTech 131KM 96kW 2021-2024 - Oceń swoje auto
Silnik : dynamika - w sieci, w testach wszystkim jej brakuje, mi nie kultura pracy - może czasem, trochę szarpnie, bez znaczenia
jest ok irytujący jest system stop/start, potrafi gasić silnik podczas toczenia się na skrzyżowaniu w chwili kiedy chciałbym ruszyć i wtedy robi się sekunda zwłoki zawieszenie - jest ciche, dobre ale bardzo dobre, komfortowe ale na yt to chyba wyolbrzymiony zachwyt silnik - dobre 100lat temu silniki były kilkulitrowe i miały kilkanaście albo kilkadziesiąt koni, dziś w F1 silniki mają 1.6 i ponad 900km, w cebulandii 1.2 to mało a 130km z tej pojemności to żyłowanie jednostki... w sieci ilość negatywnych opinii o tym silniku przytłacza (do tego stopnia że wiele razy zastanawiałem się czy lepiej byłoby wziąć 1.6) ale ile z tych osób go miało a ile z góry jest uprzedzonych do małej pojemności albo powiela historie innych? będę dbał, czas pokarze i na bank dam znać jak będzie źle
dynamiczny, elastyczny, przy spokojnej jeździe cichy, bardzo dobrze zoptymalizowany ze skrzynią, ma 130km ale odczucie jest takie że cały czas są dostępne i się z nich korzysta, bez wysiłku rusza spod świateł i śmiga po skrzyżowaniach można mieć auto co ma ponad 200km i 6sek do setki, i co, za każdym razem noga w podłogę w drodze do biedronki?
mój pierwszy automat - super bardzo sporadycznie potrafi szarpnąć przy włączaniu biegu z N na 1 lub R trasa 120km/h 8 bieg, jedziesz na aktywnym tempomacie, zbliżasz się do kogoś, auto zwalnia do 100, zmieniasz pas, głupia redukuje do 5 i kręci wysoko żeby jak najszybciej "odrobić" zadaną prędkość ...a masz włączony tryb eko - dziwne to
git
wydaje mi się że plastiki - zderzak, progi wyblakły
ok cofając wolę lusterka od kamerki
na początku miałem wrażenie że w środku jest mniejszy od c5 II ale trzeba się postarać żeby zetknąć się łokciem z pasażerem
mam wygodną pozycję a dzieciaki jakby mają dalej do przednich foteli bo mniej kopią
przy 140km/h wg apki na tel 75-78 dB odczucie - cicho wcześniej miałem c5 II 2.0hdi - porównywalnie
serwis olejowy ~700zł - ok komplet opon letnich 19" 2500zł (jedne z tańszych) - nie ok, nie byłem przygotowany paliwko - mało pije - ok
na trasie, w korku zawiesił się główny wyświetlacz, brak odczytu prędkości, wybranego biegui, z tego powodu nie działał też tempomat, brak możliwości zmiany trybu jazdy, wyłączenie i ponowne uruchomienie nic nie dało, pomógł ponad 10 minutowy postój

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 PureTech 131KM 96kW [l/100km]

5,7