Dotąd miałem dwa nowe VW Tiguany, trzy Nissany Qasquaie i X-trail, wszystkie nowe wbrew pozorom te wszystkie auta maja podobny rozstaw osi , prześwit i wielkość w środku. Dużo jeżdzę ( ok 40 tyś rocznie) ale do pracy i rozrywkowo-podróżniczo. Stąd diesel . Nowe C4 to pozytywne zaskoczenie - to auto jest po prostu o 200-300 kg lżejsze od wymienionych co od razu zwrocilo moja uwage. Dobra aerodynamika i mniejsza masa przekladaja sie na absolutnie rewelacyjna faktyczną ekonomię. - auto pali 5 l w mieście i 4.0 litry w trasie ( dodam, ze calu czas mam zamontowany fabryczny bagażnik dachowy) . Aoto ma bardzo bogate wyposazenie z systemem jazdy autonomicznej i jest bardzo komfortowe. Silnik i 8-biegowy automat chodza jak szwajcarski zegarek. Jak dotąd nie bylo najmniejszej usterki. To jest dobrze zaprojektowane i wykonane auto- docenia je zwłaszcza ludzie bardziej niezależni i zorientowani w technice
b. wysoka kultura pracy
pozytywne zaskoczenie
pewnie i stabilnie sie prowadzi, w porowniu z typowymi SUV - czuć lepszą aerodynamikę.
drobny mankament to szersze jak przecietnie progi - coz wymagana sztywność przy mniejszej masie
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 BlueHDi 131KM 96kW