Ocena kierowcy - Citroen C4 II Hatchback 5d

Silnik 1.6 HDi 92KM 68kW
Rok produkcji 2012
Okres użytkowania: 1 rok
Citroen C4 II Hatchback 5d 1.6 HDi 92KM 68kW 2010-2015 - Oceń swoje auto
Oceniałem już samochód po kilku miesiącach. Dzisiaj wiem już że jest to naprawdę niezwykle udany samochód. Cichy, komfortowy, wygodny i bardzo oszczędny.
Są mocniejsze silniki o tej pojemności, ale trzeba zauważyć że napędy PSA pracują w samochodach wielu innych marek, więc musi to być jednostka bardzo udana. Tak właśnie jest. Kultura pracy, elastyczność i ekonomiczność na najwyższym poziomie. Siła ciągu zwłaszcza na V biegu znakomita.
Tu dałoby się nieco poprawić, ale nie jest źle. Nie sądzę żeby była potrzebna skrzynia z VI przełożeniami.
Dla mnie fantastycznie. Nie oczekują że w slalomie wypadnie lepiej niż Focus. Oczekiwałem komfortu i go mam.
W każdym nowym samochodzie do którego się przymierzałem (Astra, Ceed, i30, Focus, Braco) nie było z tym najlepiej. W C4 widoczność do przodu ograniczają nieco masywne przednie słupki, do tyłu lepiej niż u wymienionych rywali. Czujniki ułatwiają manewry.
Pozycja za kierownicą dla mnie bardzo dobra (mam 185cm wzrostu). Deska poukładana, niczego nie trzeba szukać. Brakuje jednak podłokietnika.
Klima choć manualna, w lecie radzi sobie bardzo dobrze. Nawiew od III stopnia głośny, ale II stopień wystarcza i jest cichy. W zimie jak typowy diesel, musi najpierw złapać nieco temperatury, ale dobrze sobie z tym radzi.
Ilość miejsca wystarczająca do 4 dorosłych, lepiej niż w Focusie i Bravo. Siedzenia miękkie i bardzo komfortowe, zarówno z przodu jak i z tyłu. Jazda non stop na wakacje 1200 km, trzy dorosłe osoby i dziecko, brak zmęczenia, plecy nie bolały.
Naprawdę jak na diesla wyjątkowe. Daję 4,5.
Tu rewelacja przegląd niecałe 600 złotych ( z olejem od ASO za 190! cztery litry, w sklepie 5 l za 102 złote), nie wiem ile wyjdą następne. Spalanie? Każdy to podkreśla, po prostu minimalne. Trasa wakacyjna 1200, autostrada, obciążenie, na jednym baku, więcej nie trzeba pisać.
54 tys. za nowe auto z dieslem i niezłym wyposażeniem. Dla mnie bomba.
Stuki w tylnej kanapie, w ASO sprawdzili, dokręcili i gotowe. Nic nie trzeszczy i nie stuka.
Po 20000 nic.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 HDi 92KM 68kW [l/100km]