: Bardzo dobra jakość wykonania i materiałów we wnętrzu.
Ogólnie jak do tej pory z samochodu jestem bardzo zadowolony, w wersji exlusive kilka dodatków jest bardzo fajnych. Rewelacyjny jest automatyczny hamulec postojowy który przy ruszaniu sam się zwalnia. Bardzo wysoka jakość materiałów we wnętrzu. Deska rozdzielcza (ale z nawigacją) robi wrażenie. Zobaczymy tylko co z niezawodnością.
Co do pracy silnika i jego elastyczności nie mam większych zarzutów, czasami przy próbie szybkiego ruszenia jakby się dławił ale zdarza się to bardzo rzadko, ogólnie pozytyw, pracuje w miarę cicho.
Skrzynię biegów oceniam pozytywnie, miałem już kilka citroenów i renault megane ale ta w tym citroenie pracuje zdecydowanie najlepiej. Biegi wchodzą płynnie, skok lewarka odpowiedni. w tym temacie Citroen poszedł zdecydowanie do przodu.
Tutaj ocenę zaniża dobijanie tylnego zawieszenia na niektórych nierównościach nawet w sytuacji kiedy nie jest specjalnie dociążony. Poza tym zawieszenie pracuje komfortowo a auto prowadzi się bardzo przyjemnie.
Zastrzeżenia jedynie można mieć co do widoczności przez tylną szybę. Słupki z przodu też trochę przesłaniają widok na zakrętach ale tak jest w większości produkowanych teraz samochodów.
Nie mam żadnych zastrzeżeń co do ergonomii. W ogóle deska rozdzielcza w tym modelu Citroena bardzo przypadła mi do gustu. Bardzo dużo przycisków na kierownicy które ułatwiaję obsługę.
Klimatyzacja działa bez zarzutu, jeśle chodzi o parowanie przednich szyb to włączeniu odpowiedniego przycisku już po kilku sekundach szyby są odparowane (super), nie mogę nic napisać o ogrzewaniu ponieważ nie miałem jeszcze okazji korzystać.
Mam auto z dachem panoramicznym przez co tapicerka sufitowa jest nieco obniżona i osoby o znacznym wzroście mogłyby mieć problem. Jak dla mnie przestrzeń jest wystarczająca zarówno na przednich jak i na tylnych fotelach. Bagażnik też spory jak na tej wielkości samochód.
Jest ok. Do prędkości 140 km/h można swobodnie rozmawiać a szybciej na razie nie jechałem.
Auto mogłoby spalać nieco mniej paliwa. W mieście przy staniu w kilku korkach pali okolo 10 litrów, na trasie nie udało mi się zejść poniżej 6 litrów mimo oszczędnej jazdy. Średnie spalanie po przejechaniu 5000 km (miasto i trasa) to 7,6 l/100km. Jeśli chodzi o cenę przeglądu to na razie nie wiem, nie korzystałem.
Nie wiem czy w tej cenie dostanie się tak dobrze wyposażony samochód w tej klasie. Duże rabaty.
Potwierdzam to co pisała jedna z osób że czasami na wyświetlaczu resetuje się data i godzina (zdarzyło mie się to dwukrotnie) i że zamek klapy bagażnika nie zawsze łapie tzn. wydaje się że klapa jest zamknięta a po ruszeniu pojawia się sygnał dźwiękowy i komunikat informujący o otwartym bagażniku.
brak
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16v VTi 120KM 88kW