Ocena kierowcy - Citroen C4 II Hatchback 5d Facelifting
Przebieg:
97 tys. km
Okres użytkowania:
4 lata
: Dynamika a tylko 110 kucyków.
Ogólnie całkiem przyjemne autko, zrywne jak na tak mały silnik przy czym oszczędne w spalaniu. zasługą turbiny jest dynamika ale jak zbyt często z niej korzystasz to spalanie znacznie wzrasta. Pomimo już swoich lat cytrynka ma nowoczesny styl nie robi wrażenia niemodnego modelu.
Mały ale wariat, nieźle się zbiera i to z już z "dołu". Po odpaleniu na zimno słychać że to 3 cylindry ale po lekkim rozgrzaniu żaden z pasażerów nie wiedział że to nie 4 gary. Po przejechaniu kilku kilometrów praktycznie go nie słychać.
Biegi wchodzą poprawnie ale nieraz przy próbie szybkiego wbicia "1" stawiała lekki opór. Skrzynia 5 budziła moje obawy ale zestopniowanie skrzyni podczas jazdy rozwiało moje wątpliwości.
Układ kierowniczy mógłby dawać większe wyczucie.
Miękkie te blachy, niestety jak u całej konkurencji w tej klasie.
Do przodu i na boki widoczność bardzo dobra, gorzej przy cofaniu ale mam czujniki więc problemu w sumie nie ma.
Wszystko tam gdzie powinno być, choć ustawianie tempomatu trochę nie halo. Może zbyt rzadko go używałem.
Cisza, szczególnie w trasie cicho jak w klasie o stopień wyżej. Na oponach Bridgestone. Zdecydowanie ciszej niż w poprzednim moim aucie Corolli.
Trudno oceniać koszty jak nic nie naprawiałem, jedyny koszt jaki poniosłem to wymiana paska rozrządu przy 70 tys. wraz z płukaniem smoka oleju (to konieczne).
W/g mnie niedoceniane auto za rozsądne pieniądze.
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 PureTech 110KM 81kW