Ocena kierowcy - Citroen C4 I Hatchback

Silnik 1.6 HDi 92KM 68kW
Rok produkcji 2004
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Citroen C4 I Hatchback 1.6 HDi 92KM 68kW 2004-2008 - Oceń swoje auto
Silnik : Bardzo udany silnik. No i oczywiście super wygląd!!
W sumie jak go miałem to tak średnio byłem zadowolony, teraz mam dużo droższe japońskie auto i szkoda mi bardzo że go sprzedałem, doceniłem go dopiero po czasie. Wszyscy go lubili w rodzinie.
Silnik bardzo dynamiczny i oszczędny. Bardzo duża kultura pracy. Ciągnie już od niskich obrotów, padł ni zawór EGR przy 120000km ale jeździłem i tak bo nic się nie działo poza świecącą się kontrolką.
Brakowało mi 6 biegu. Od początku miałem problemy z tym że sprzęgło grzechotało, na gwarancji wymieniono mi łożysko dociskowe, i później jeszcze około 100000km jeszcze raz ale już na własny koszt bo było dawno po gwarancji.
Dobrze trzyma się drogi, twardy ale bez przesady, jest jeden duży mankament, że na dużych dziurach strasznie wali coś w tylnym zawieszeniu i to wszystkie C4 ponoć tak mają, szczególnie przy sporym obciążeniu.
Nie miałem parktronika ale nigdy nie miałem też problemu z wyczuciem przodu i tyłu.
Wszystko jak należy i tam gdzie trzeba.
Troszkę słabo klima chłodziła w upalne dni. I wentylator nawiewu mógłby być cichszy.
Z przodu doskonale, dużo miejsca i wygodne fotele, z tyłu trochę ciasno, mały bagażnik z małym otworem, nie łatwo coś dużego do niego zapakować. A i ważna sprawa, linia dachu i drzwi tak przebiega, że ciągle wszyscy zbijają głowę wsiadając i wysiadając, nawet ja mając go 6 lat tłukłem często głowę.
Cicho w kabinie, tylko przy mocnym przyspieszaniu słychać silnik i fajny gwizd turbinki.
Super. Bardzo byłem zadowolony ze zużycia paliwa. Części raczej nie drogie. Nic poważnego się nie zepsuło, poza tym EGR którego nie robiłem bo z 1500zł by kosztowało. Tarcze hamulców z przodu szybko się zużywają.
Myślę, że jest OK. Dobra cena, dobre wykonanie, dobra jakość.
Palące się często żarówki, ciągle musi być choć jedna w schowku (łatwo wymienić). Zamarzające klamki w zimie, to jest poważna wada, czasami trzeba było wsiadać drzwiami pasażera, jedną zepsułem. Przycisk podnoszenie szyby kierowcy czasami nie działał.
Łożysko dociskowe sprzęgła dwa razy. Ale nie żeby nie dało się jechać.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 HDi 92KM 68kW [l/100km]

4,5