Ocena kierowcy - Citroen C4 I Hatchback

Silnik 1.6 HDi 110KM 81kW
Rok produkcji 2005
Citroen C4 I Hatchback 1.6 HDi 110KM 81kW 2004-2008 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : To jest naprawdę bardzo wygodny samochód. Już same fotele sprawiają, że chce się jechać.
Zawieszenie : Tylne amortyzatory skrzypią przy przejeżdżaniu przez nierownosci
Na pewno jest to samochód bardzo wygodny i dynamiczny doo tego w sumie niezawodny. Jeśli chodzi o wygląd, to muszę przyznać, że do tej pory mi się nie opatrzył. Gorzej z zawieszeniem i spalaniem + trochę denerwujących drobiazgów. Ale w sumie to go lubię :-)
Dobra dynamika, fatalne spalanie - w warszawskich korkach ponad 11l/100km. za dużo.
Do ideału jej daleko.
No cóż - jeśli chodzi o komfort i bezpieczeństwo na dobrych nawierzchniach, to jest super. Dużo gorzej jeśli zaczynają się wertepy, czy dziury. Tylne amortyzatory były wymieniane w ramach akcji serwisowej, ale mimo tego dalej skrzypią na przy przejeżdżaniu przez poprzeczne nierówności.
Szerokie i oddalone od kierowcy przednie słupki powodują, że widoczność do przodu po skosie jest raczej słaba.
Na początku mnogość zegarów nawet mi się podobała, jednak z perspektywy trzech lat jeżdżenia tym samochodem stwierdzam, że cztery wyświetlacze (obrotomierz, panel klimatyzacji, panel radia oraz główny wyświetlacz z prędkościomierzem) to przerost formy nad treścią.
Jakby nie ustawiać, to nie sposób otrzymać strumienia powietrza na kierowcę. Nie wiem co jest nie tak, ale do twarzy strumień powietrza nie dociera - chyba, że włączy się obroty na maksimum, ale wtedy hałas jest nie do wytrzymania.
Tu akurat jest bardzo dobrze.
Tym samochodem podróżuje się naprawdę wygodnie - wyciszenie jest dużo lepsze niż w większości samochodów tej klasy.
Spalanie jest chyba najsłabszym punktm tego samochodu. Na trasie ok. 8l/100 km w mieście ponad 11l/100km/
Przyzwoita cena, bardzo dobre wyposażenie.
Muszę przyznać, że jestem upierdliwy jeśli chodzi o samochód. Jeśli coś np. skrzypi, to jadę do serwisu i maja to znaleźć i naprawić. W w sumie takich drobiazgów trochę było.
Nic poważnego mi się na szczęcie nie zdarzyło.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 HDi 110KM 81kW [l/100km]

9,2