Ocena kierowcy - Citroen C4 I Coupe

piboke, 9 lat temu
Silnik 2.0 i 16V 177KM 130kW
Rok produkcji 2005
Citroen C4 I Coupe 2.0 i 16V 177KM 130kW 2004-2008 - Oceń swoje auto
Inne : W zasadzie to dwie drobne rzeczy: 1. Przycisk obiegu wewnętrznego na kierownicy (żeby nie szukać na kosnoli) 2. Uchwyt na siatki po stronie pasażera. To naprawdę proste rozwiązanie, które idealnie sprawdza się np. podczas przewożenia śniadania do pracy (żeby się nic nie wylało). Oprócz tego bardzo podoba mi się wyposażenie. To co mnie najbardziej wkurza to brak normalnego prędkościomierza i obrotomierza.
Układ elektryczny : Zacinające się podnoszenie szyb. Drobne, ale denerwujące
Generalnie super autko. Szybkie, zwinne, a do tego bardzo przestronne. Jedyne co mi przeszkadza, to nieco twarde zawieszenie. Na duży plus przestronność.
Bardzo dynamiczny, cichy (o ile nie gnamy autostradą). Przyśpiesza rewelacyjnie, nawet na piątym biegu nie ma problemów z wyprzedzaniem. Do tego silnik nie ma turbin, ani innych ustrojstw.
Szczerze? Brakuje szóstego biegu. Silnik jest super, ale na trasach przydałoby się wrzucić "szóstkę" i delektować się niższym spalaniem.
Jestem zadowolony. Na niskich prędkościach wspomaganie jest być może trochę zbyt mocne, ale przy wyższych prędkościach nie ma problemu ze zrozumieniem co się dzieje pod kołami.
Z przodu i z boku super. Duża przednia szyba umieszczona dość daleko daje poczucie przestrzeni. Tylna szyba mała i dzielona, ale o dziwo dzielenie szyby wcale nie przeszkadza (w przeciwieństwie do Hondy Civic). Do tego panoramiczny dach pozwala zobaczyć światła nawet stojąc pod samymi światłami :)
Jestem mega zadowolony z nietypowej kierownicy. Największy jednak plus należy się za umieszczenie przycisku włączenia obiegu wewnętrznego również na kierownicy! To powoduje, że widząc kopcącego diesla możemy szybko włączyć obieg bez odrywania rąk od kierownicy.
Klima działa bez zarzutu. Schładza/nagrzewa się szybko. Zimą przednia szyba odparowuje jednak zbyt wolno.
Z przodu jest niesamowita, z tyłu jest wystarczająco. O dziwo można komfortowo jechać w 4 osoby nawet przez całą Polskę.
Mogło by być zdecydowanie lepiej. Przy prędkościach 120+ km/h jest już trochę głośno, jazda 140+ jest męcząca głównie (jeśli nie jedynie) przez odgłosy silnika i powietrza.
Jak na silnik 2.0 spalanie jest raczej przeciętne. Nie jest oszczędny, ale nie jest też smokiem. Można spokojnie zejść do 10l/100km w mieście nie jeżdżąc jak żółw. Ceny części raczej standardowe.
Samochód z takim silnikiem z dwustrefową automatyczną klimą, panoramicznym dachem, ksenonowymi reflektorami skrętnymi, tempomatem i mnóstwem innych opcji w tej cenie? Do Golfa z tym wyposażeniem musiałbym dopłacić jeszcze 10K. Super, że citroeny tak bardzo tracą na wartości ;)
Przez te parę lat użytkowania w zasadzie miałem tylko kilka drobnych usterek: dwa-trzy wycieki, podklejenie przedniej szyby i wymieniony tłumik.
Doskonale w porównaniu do "renomy" samochodów francuskich. Jak na moje doświadczenie jest w porządku, ale nie rewelacyjnie.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 177KM 130kW [l/100km]

10,1