Dla mnie auto bardziej niż dobre - dobrze się prowadzi, nie pali jak smok, ma wiele dodatków ułatwiających życie kierowcy i niespotykaną stylizację, która po kilku latach może stać się jednak wadą tego samochodu.
Auto bardzo przyzwoicie przyśpiesza i jest niezwykle elastyczne - powyżej 3000 obr./min. jest lepiej, ale oczywiście też i głośniej. W spokojnej jeździe silnika nie słychać.
Biegi wchodzą z wyczuwalnym oporem - zwłaszcza pierwszy bieg. Mam nadzieję, że z biegiem czasu praca skrzyni będzie bardziej miękka.
Auto bardzo pewnie prowadzi się. ESP nie ingeruje mimo ostrej jazdy. Auto prowadzi się równie pewnie jak Focus. Na drodze zachowuje się absolutnie przewidywalnie. Z 17 calowymi kołami i nieskoprofilowymi oponami zawieszenie dobija na polskich duktach.
Przednie słupki zasłaniają trochę widoczność. Trzeba wychylać się przed skrzyżowaniami. Czujniki prakowania (przód+tył) bardzo przydatne - zwłaszcza ten tylny ma sens w wersji coupe.
NIe ma zastrzeżeń. Do (4!) wyświetlaczy przyzwyczaiłem się w dwa dni. Obsługa od samego początku intuicyjna.
Klima sterowana automatycznie działa znakomicie.
Miejsca jest sporo - utrudniony jest tylko dostęp do tylnych siedzeń (wersja 3-drzwiowa), ale bez porównania lepiej niż w Megane Coupe. To nie jest kombi ani sedan - to zrozumiałe.
Przy spokojnej jeździe oraz w mieście silnika praktycznie nie słychać - tzn. jego praca nie jest dokuczliwa. We wnętrzu ogólnie jest cicho - kierowca jest praktycznie odcięty od hałasu za oknem. Jest dużo lepiej niż w moich poprzednich samochodach audi c4 i fordzie fusionie.
Myślałem, że będzie gorzej.
Drażniąca jest jedynie polityka cenowa Citroen Polska - auto kupiłem w sierpniu z rabatem 14 000 PLN. Teraz rabat jest chyba na poziomie 16 000. Czy w grudniu okaże się, że kupiłem auto warte tyle co Matiz za 65 000 PLN??
Na razie 5! Nic nie skrzypi. Spasowanie i jakość elementów plastikowych bardzo dobra. Drażniący jest jedynie płat czarnego materiału na płycie drzwi od środka, który jest narażony na wybrudzenie i wytarcie przy zamykaniu drzwi. Dobrze, że nie zamówiłem beżowego wnętrza!
Nic
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16v 110KM 81kW