Ocena kierowcy - Citroen C4 I Coupe

Rafał, 12 lat temu
Silnik 1.6 i 16v 110KM 81kW
Rok produkcji 2005
Citroen C4 I Coupe 1.6 i 16v 110KM 81kW 2004-2008 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : Żyleta.
Zawieszenie : Wybity łącznik stablilizatora wymiana około 80zł.
Fajne, nowoczesne i ekonomiczne autko.
Żwawo reaguje na pedał gazu, mocy wystarcza mu do dynamicznego poruszania się po mieście. Nie należy się jednak po nim spodziewać, że będzie pobijał rekordy prędkości. Z pewnością jednak jest to wymarzona jednostka dla ludzi, którzy liczą się z kosztami eksploatacji.
Częste problemy przy wrzucaniu jedynki i wstecznego. Zestrojona jest dość krótko. W trasie zdecydowanie brakuje szóstego biegu.
Bardzo pozytywne zaskoczenie. Zanim wsiadłem do tego auta, spodziewałem się miękkiej francuskiej \"łódeczki\", a tutaj miła niespodzianka - to auto skręca! :) Fajnie się je czuje i dość przyjemnie pokonuje się nim zakręty. Komfort, no cóż... Czuć nierówności. Chodź z pewnością jest to związane z profilem opon, na których się jeździ. W lecie jeżdżę na oponach profil 55, co zdecydowanie nie jest odpowiednim wyborem na polskie drogi. Po zmianie na zimówki 65, jest znacznie lepiej, ale za to auto dużo bardziej pływa w zakrętach. Cóż, coś kosztem czegoś.
Do przodu jest ok ;). Parkowanie tyłem, to przez pierwszy okres użytkowania bardziej wróżenie niż precyzja hehe. No ale nie ma co narzekać. Tył auta wygląda naprawdę dobrze, a to rzadko wiąże się ze wspaniałą widocznością.
Wszystko na swoim miejscu. Bardzo pomaga wielofunkcyjna kierownica.
Nie mam się do czego przyczepić. Jest ok.
Z przodu jest na prawdę dużo miejsca. Z tyłu jest ok, chodź dość trudno się wsiada.
W mieście w ogóle nie słychać silnika. No chyba, że się przyciśnie. Na trasie do 110 jest bardzo dobrze. Powyżej 130 już wyraźnie go słychać.
Jeżdżę mniej więcej po równo trasa i miasto. Średnia wychodzi mi około 8.9 litrów gazu. Co przy cenie 2.73 daje wynik ~24zł/100km. Tańszy to już jest chyba tylko autobus.
Do usterek mogę zaliczyć pierdoły, jak łącznik stabilizatora, ale to typowo eksploatacyjne rzeczy. Z resztą typowe, gdy jeździ się po polskich miastach na felgach 18\'...
Przejechałem nim 10tys i jak dotąd nic poważnego się nie stało.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16v 110KM 81kW [l/100km]

8,2