Myślę, że w C3 od czasu do czasu odezwą się jakieś drobiazgi, ale przypuszczam - takie jest moje wrażenie - że główne mechanizmy okażą się niezawodne i obejdzie się bez przykrych niespodzianek.
Jest cichy, w miarę dynamiczny i elastyczny, po ok. 3 tys. obr., wysoka kultura. Po 10 tys. km poziom oleju nieustannie ten sam! Ani grama dolewki. Wiem, ze w wielu innych nowych autach, po takim przebiegu, wlewa się 0,5 i więcej l oleju.
Pierwszy bieg wchodzi z oporami. Reszta, łącznie ze wstecznym, może być.
Jest głośny, dochodzą stuki, twardy, ale na drogach, które można uznać za europejskie (b. trudno u nas o takie!) sprawdza się b. dobrze. Może to nie jest samochód na polskie warunki?
Generalnie widoczność jest dobra. Po tym, jak mając fiata punto II, nic nie widziałem cofając, w tym przypadku jest o niebo lepiej. Potwierdzam: szerokie, łukowate słupki przednie utrudniają spoglądanie pod kątem, w czasie skręcania.
Z przodu jest bardzo dużo miejsca. Z tyłu, zwłaszcza po przesunięciu foteli przednich, mizeria. Za to bardzo obszerny, jak na tę klasę, bagażnik. Coś za coś?
Przede wszystkim nie słychać silnika. W ogóle to dosyć mocny punkt tego samochodu.
Na trasie, przy prędk. 90-110 km na godz. pali 5,1-5,3 l, w mieście nawet 8,5. Zimą jest wyraźnie bardziej zachłanny, ale to dotyczy wszystkich. Uśmiałem się czytając informacje, że komuś 1.4 benz. we Wrocławiu, po mieście, pali 6 litrów! Czyli jeszcze o ponad 2 l mniej niż podaje producent?! Między bajki to włożyć.
Wydaje się, że tak małe auto, zwł. w porównaniu z konkurencją, powinno być tańsze. Inna sprawa, że w cenie 46 tys. zł miałem wszystko (w tm 4 poduszki), z wyjątkiem klimatyzacji.
Sprawia wrażenie auta, do którego można mieć zaufanie. Mimo wszystko, mimo jakichś drobnych stuków (nie w silniku, rzcz jasna!), pobrzękiwań itp.
Po 10 tys. km nie wydarzyło się nic, co wymagałoby interwencji serwisu. Zaczynają z lekka popiskiwać hamulce. Marne i niedokładnie zmontowane są plastiki - wydają odgłosy. Z tyłu, w okolicy bagażnika, coś na nierównej drodze brzęczy, wpada w wibrację. Ponoć koło zapasowe?
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 90KM 66kW