Cytrynką C1 jeżdżę już od ponad dwóch lat, autko kupiłem za 8000zł z przebiegiem 74000km, samochód to bardzo podstawowa wersja, nawet nie ma możliwości zmany nawiewu wewnętrzny/zewnętrzny, poza wymianą sprzęgła (co normalne przy 70k-80k koszt z robocizną 1000zł), nic się nie dzieje...blacha super - mimo wieku nie ma grama korozji, spalanie w zakorkowanym mieście poniżej 7l Pb, poza miastem nieco ponad 5l Pb/100km, w mieście się zbiera wystarczająco, poza miastem uzyskanie prędkości 140km/h +... trwa niecałą wieczność. Przy prędkości ponad 90km/h dość spory hałas, słaba widoczność.
w mieście bardzo fajny, świetnie się zbiera, spalanie w zakorkowanym mieście niecałe 7l Pb, poza miastem przy prędkości ponad 90km/h kultury pracy nie posiada, jednak na trasie przy spokojnej jeździe ok 5l Pb/100km
skrzynia biegów bez zastrzeżeń, jednak między 70000km, a 80000km trzeba się przygotować na wymianę sprzęgła cena dobrego kompletu sprzęgła z robocizną to ok 1000zł
C1 jest to małe zwinne auto, bez zastrzeżeń układ jezdny
mój egzemplarz ma ponad 13 lat i nie posiada rudej ani w nadwoziu, ani w podwoziu!
w Citroenie C1 do widoczności trzeba się przyzwyczaić ponieważ patrząc "przez ramie" prawie nic nie widać poza plastikami boczków, patrząc na wprost jest nieźle, lusterka są wystarczająco duże.
Ergonomia w C1 mi odpowiada, faktycznie sterowanie wentylacją nie jest standardowe, jednak jest intuicyjne.
Co do wentylacji i ogrzewania brak jakichkolwiek zastrzeżeń, przy temperaturze -20st.C jadąc na trasie potrzeba jakieś 2km aby zaczęło się robić przyjemnie
mimo że to mały czteroosobowy samochodzik przestrzeni dla kierowcy jest wystarczająco gorzej dla pasażerów tylnych siedzeń przy wysokim kierowcy
W Citroenie C1 wyciszenie, o ile przy niskich obrotach i przy miejskich prędkościach jest nieźle to przy prędkościach powyżej 100km/h można zakładać stopery
Części do Citroena C1 są bardzo niskie, dobre sprzęgło z wymianą 1000zł, opony wielosezonowe za komplet firestone ok 800zł.
bardzo dobra cena auta patrząc na rzadkie awarkie, rzadką korozje i małe spalanie tego małego mieszczucha
Nie mam zastrzeżen co do awaryjności Citroena C1 , może dlatego że to jest najbardziej podstawowa wersja modelu
brak poważnych usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 i 68KM 50kW