: Auto świetnie wygląda , bojowo i dynamicznie. Podoba się nawet mojej żonie , a to rzadkie w tej kategorii samochodów.
Dobre auto dla małych firm , sprawdza się również jako wóz rodzinny. Gdyby Citroen popracował na bagażnikiem i schowkami , to nie byłoby się do czego doczepić. No i ta mini przestrzeń na buty!!!
Nie mam zastrzeżeń. Auto daje sobie świetnie radę i w mieście i na autostradzie , puste i maksymalnie obciążone.
Brakuje 6 biegu! Na początku miałem problem , bo w porównaniu z Kangurem Berlingo ma inaczej zestopniowaną skrzynię biegów - przełożenia są dłuższe i zmiana biegów jest przy wyższych prędkościach.
Żadnych niemiłych niespodzianek podczas jazdy. Mocno trzyma się drogi. Czasami zbyt twardy , ale to przecież nie limuzyna...
Solidny słupek A zasłania sporo miejsca. Olbrzymie lusterka boczne.
Katastrofalnie mało miejsca na stopy. Szczególnie niebezpieczny jest brak miejsca przy sprzęgle - co chwila noga blokuje mi się między podłogą a wytłumieniem silnika. Co prawda mam rozmiar 50 , ale ani w Kangoo ani w Clio żony nie mam takiego problemu...
Klima szybko schładza wnętrze , nieco dłużej trwa ogrzanie dużych przestrzeni.
Kierowca i pasażer siedzą wygodnie , ale z tyłu jest problem. Jako , że jestem duży , to mój fotel jest odsunięty na maksa do tyłu. Miejsce za mną zajmuje 7 letnia córka , ale dorosły miałby problem. Bagażnik jest spory , ale jego funkcjonalność ogranicza zabudowa boków - może to i ładnie wygląda , ale szerokość załadunku zmniejsza się o kilkanaście cm. Drugi problem to schowki - niby jest ich sporo , ale do Kangoo im daleko. Do największego schowka przed pasażerem trudno włożyć płyty CD , bo ktoś podzielił go na małe schoweczki. Półka nad głową kierowcy jest płytka , jakaś 1/3 tej z kangura. Duży plus za wielki schowek między fotelami.
Raczej cicho , chociaż bez rewelacji. Nie mogę potwierdzić opinii innych , bo ze wzrostem prędkości muszę podgłaśniać radio.
Średnie spalanie po ponad 20000 km to wg komputera 6,9 l/100 km. Nie wiem jakim cudem moim przedmówcom udało się zejść poniżej 6 l/100 km. Przy jeździe autostradą (ok 130 km/h) spala ok 8 l/100 km.
Kupiłem to auto za 57 tysięcy zł. Za tą cenę konkurencja (Doblo , Kangoo , Partner itp) oferowała auta zdecydowanie słabiej wyposażone , więc wybór był prosty.
Żadnych usterek.
Jak wyżej - na razie wszystko ok.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 HDI 92KM 68kW