Czego wymagać od małego i taniego auta. Jeździć jeździ. Mało pali. Dobra karoseria-dopiero po 15 latach małe problemy z korozją.
Silnik jest w miarę ok. 60 kucyków daje radę sprawnie poruszać samochodem ale z drugiej strony brakuje elastyczności przy większych prędkościach. W moim egzemplarzu dziwi mnie nagły wzrost białego dymu po przekroczeniu 3000tys obrotów lub po mocnym wciśnięciu gazu. Lać dobre paliwo i nie ma problemu z zaworami.
Może mam dośc duże wymagania odnośnie pracy skrzyni ale ta w AX chwilami doprowadza mnie do furii. Nie wiem czemu ale dość często są lekkie przyblokowania przy wrzucaniu biegu. Skutkuje to odruchowemu puszczeniu sprzęgła a bieg dopiero jest wpychany i jest zgrzyt:/ Wsteczny należy delikatnie wrzucać bo często ma problem wskoczyć. Skrzynie biegów w hondach to jest to o czym marzę:)
Miękko, miękko bardzo miękko! Musiałbym być chory na głowę aby szybko wchodzić w zakręty tym autem. Coś za coś. Przynajmniej jest w miarę komfortowo.
Małe auto + Duże szyby i wszystko widać. Nie ma problemu w tej materii. Może oprócz tendencji do parowania tylniej szyby.
Guzików i przycisków jest bardzo mało więc problemu z zapamiętaniem co gdzie jest nie ma;)
Może być lepiej ale może być i gorzej.
Daje 3 bo jest ciasno ale to przecież małe auto. Mam 184cm wzrostu i muszę mieć siedzenie odsunięte do końca. Gdy ktoś wsiada za mną przysuwam się do kierownicy i moja wygodna podróż właśnie zakończyła się. Jest mocno średnio. To co mnie dodatkowo irytuje to krótkie siedzisko na tylniej kanapie.
Tak sobie myślę, co w tym aucie ma wygłuszać? Przecież tu nie ma praktycznie materiałów absorbujących zbędne dźwięki. Do 100km/h jest ok ale powyżej robi się głośno.
Części jest dużo i dość tanich. Spalanie jest średnie. Ma trasach miejskich czyli ok 5km w jedną stronę pali ok 6,5l od wiosny do jesieni. W zimie jest tragedia. Tej ostatniej potrafił dojść do 10l !! Na trasie przy prędkościach do 100km/h spokojnie poniżej 5l.
Nigdy więcej nei kupię citroena. Sorki ale lubię solidność. Auta hondy to jest to czego chcę.
Nie kupuje się aut na F:fiata, forda i francuskich ;] jest trochę usterek drobnych ale uciążliwych. Najbardziej denerwujący jest fotel kierowcy. Odkręciła się jedna śruba i od strony kierocnicy fotel nie jest przykręcony. Aby ponownie zamocować tą jedną nieszczęsną śrubkę należy wyciągać całą podłogową wykładzinę w aucie. Odpuściłem sobie...
Belka tylnia i zawieszenie. Nie wytrzymują naszych dróg. Był problem z komputerem sterującym pracą silnika ale wymiana na inną używkę uwolniła od dolegliwości.