: Wyglada jakby ktos napompowal I generacje.
Nareszcie CHRYSLER pomyslal o odrobinie komfortu w klasie sredniej. Nic dodac nic ujac.
Jest to już drugi mój Neon i w sumie mam porównanie między I a II generacją tego auta. Silnik różni się detalami ale charakterystyka i kultura pracy jest taka sama w obu modelach. Świetny kompromis między ekonomią jazdy a odrobiną szaleństwa.
Skrzynia biegów (manualna) jak widać każdy model ma swoje zalety i wady w I modelu od czasu do czasu był problem ze wstecznym taka sama przypadłośc jak się zdarza w japończykach a w II generacji moim zdaniem skrzynia wydaje się mniej precyzyjna i bardzo delikatna. Przy spokojnej jeździe ok, ale jak ktoś chce poszaleć to uciekają cenne sekundy.
Układ jezdy jak najbardziej ok. Udany kompromis między dobrą przyczepnością a komfortem, jednak w I generacji bardziej wyczuwało się auto i czułem się w nim pewniej. II generacja - chyba ktoś zaczął myśleć o komforcie w Neonie.
No właśnie widoczność to chyba słabsza strona II generacjii do przodu i na boki jest ok, lecz widok do tyłu przysparza problemów przy parkowaniu, poprzez wysoki tył auta, na szczęscie ktoś pomyślał o dużych lusterkach, które wspomagają nas przy tych trudnych tylnych manewrach.
Nic dodać nic ująć wszystko pod ręką - w końcu auto jak na markę przystało. Wszystko poszło w komfort, estetykę i ergonomię. Jedyne czego mi brakuje to wysokość siedzeń, ale to chyba przyzwyczajenie niskiego siedzenia z I generacjii.
Klima w prawdzie manualna, ale w pełni spełnia swoje przeznaczenie.Latem chłodzi, zimą grzeje.
Jak na auto klasy średniej jest bardzo dobrze nawet chyba więcej miejsca niż w I generacjii.
W II generacjii zastosowano juz ramki drzwi i jest ciszej.Przyjemnie i komfortowo.
Jak na 2.0 16V jest bardzo dobrze a lubie troszke przydusic. Spalanie takie samo jak w I generacji.
Za ta cene szkoda kasy na standarty VW,AUDI,SKODA,OPEL,FIAT ... ktore w zakupie sa duzo drozsze a w eksploatacji takie same jak CHRYSLER.
Jak narazie bezawaryjnie. Tylko eksploatacja.
Brak.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 16V 133KM 98kW