po pierwszych zachwytach z czasem okazuje się że ma wady (głośność, średnie materiały wykończeniowe, częste przeglądy), ale ogólnie to wielkie wygodne i komfortowe auto z wnętrzem niedorastającym do mesia czy audi, ale cena też nie dorasta więc jest ok. generalnie lubię to autko
mam chipa na 260KM i 560 Nm więc jest czym depnąć, ciągnie pięknie od niskich obrotów, mógłby troszkę lepiej brzmieć przy wysokich obrotach, nie mam pojęcia dlaczego przeglądy tak często (co 15 tyś.km). generalnie cichy i mocny - myślę że najlepszy element samochodu
stara ale dobra konstrukcja mercedesa, zdecydowanie brakuje jej 6-tego biegu, ale jak jej nie gonisz jest super mięciutka,auto-stick przydaje się na początku, potem można się nauczyć co zrobić z gazem aby zmieniała biegi tak jak się chce
miękko, wygodnie komfortowo, choćby nie wiem co robić i jak załadować (kombi) to i tak zawieszenie nigdy nie dobije, oczywiście nie jest to bryczka do chodzenia slajdami o zakrętach i jeżeli ktoś tego oczekuje to się zawiedzie
trzeba się nauczyć stawać 5m przed linią świateł bo inaczej kierowcy dach zasłoni światła, z tyłu koniecznie czujniki
dźwignia lewa przy kierownicy to przegięcie, służy do: migaczy, wycieraczek, spryskiwacza i świateł, możliwość super dobrania pozycji za kółkiem, elektrycznie regulowany fotel, kierownica, pedały i listerka (wszystko zapamiętuje magiczny guziczek) rewelacyjne fotele dla dużych ludzi
ustawienia klimy działają jak się im podoba, klima mogła by być wydajniejsza
na pierwszy rzut oka wydaje się ogromny w środku, w trakcie użytkowania jak na takiego kolosa mogło by być lepiej, szczególnie z tyłu, z tyłu oparcie jest mocno leżące a ja wolę siedzieć bardziej pionowo, bagażnik jest płytki i w sumie nie za duży
podstawowy minus dla mnie, karoseria projektowana dla stanów (tam się jeździ max 110 km/h) przy prędkościach powyżej 160 km/h głośny szum powietrza, ale po mieście milutko cichy
jak na taką masę nieźle, przy spokojnej i przepisowej jeździe 8,0 l/100km, na co dzień (nogę mam ciężką) 10,0 - 11,0 l/100km, niemiecka autostrada i prędkości między 200 a 230km/h to 16,0 l/100km
za przyzwoitą kasę kupiłem wielkie auto i za taką cenę podobnego nie znajdę, ale te podobne (tylko wyraźnie droższe) są wygodniejsze, cichsze i lepiej wykończone, kosmiczne ceny częstych przeglądów (co 15tys. km) a do silnika wchodzi 10 l oleju
na gwarancji, wymienone felgi i listwy boczne (schodziła farba), na gwarancji sterownik skrzyni biegów, 5 razy zgłaszałem zawieszanie się radia do dzisiaj nie potrafią naprawić, po 75 tys. km wymiana amortyzatorów i jednej gałki
dwa razy na lawecie z powodu sterownika skrzyni biegów
- zużycie paliwa dla silnika 3.0 CRD V6 218KM 160kW