Ocena kierowcy - Chevrolet Lacetti Sedan

grzesliz@op.pl, 7 lat temu
Silnik 1.4 i 16V 95KM 70kW
Rok produkcji 2004
Chevrolet Lacetti Sedan 1.4 i 16V 95KM 70kW 2004-2008 - Oceń swoje auto
Inne : Wyciszenie i wielkość wnętrza.
Karoseria : Korozja progów.
Bardzo dobre auto w stosunku do swojej ceny. Proste w budowie, mało awaryjne, spore wnętrze nieźle wyciszone. Minus to skłonność progów do korodowania.
Stary silnik Opla 1.4 został tylko lepiej wyciszony. Wg moich pomiarów po 200 tys. nie stracił nic ze swoich osiągów. 60-100 4 bieg ok 12 sekund, 80-120 5 bieg około 20 sekund. Szału nie ma, ale dramatu też nie.
Jak w większości samochodów.
Tu wg mnie lepiej niż a Nubirze, Fokusie I, czy Passat b5. Na szczęście nic się nie psuje w zawieszeniu.
Na tle innych samochodów to bardzo dobrze. Czujnik parkowania ciała precyzyjnie.
Jak w całej konkurencji z tego rocznika oraz klasy samochodu.
Szybko się nagrzewa i w lecie chłodzi. Dobra klimatyzacja nie czuć utraty mocy jak w innych samochodach o podobnej pojemności i mocy.
Bardzo duże wnętrze jak na wymiary zewnętrzne samochodu. Może nawet największy środek z całej konkurencji tej klasy. Bardzo wygodne siedzenia, jazda nie jest męcząca. Duży plus samochodu, no może tylko ciut lepsze materiały by mogły być.
Na tle konkurencji samochód wypada dobrze. Owszem czytając prasę Niemiecką dowiadujemy się że jest to jedno z najgorszych aut tej wielkości. Ale to wszystko są bzdury. Mam wrażenie że prasa robi reklamę niektórym producentom. Fakty są takie że na moje ucho to Passat b5 1.6 jest głośniejszy, a 1.9 tdi to traktor. Jadą 100-120 km/h to dominuje szum powietrza i opon a silnik mruczy cicho jakby w tle. Po przejechaniu 1000 km w ciągu 14 godzin połowa po autostradzie 140-160 km/h nie czułem zmęczenia. Więc komfort akustyczny jest wysoki.
Spalanie to przy 100 km/h ok 9 LPG, 140 na autostradzie 11-12 LPG, a jadąc przeciętnym tempem mieszane trasy wychodzi około 10 LPG na 100. Powyżej 160 km/h spalanie wyniesie 14-15 LPG na 100.
Bardzo wysoka ocena. Inne samochody w tej cenie to przy Lacetti zwykłe graty, bardziej awaryjne, głośniejsze, mniejsze. Nie mam wątpliwości że zdecydowany lider w tej cenie.
Żarówki, wycieki oleju z klawiatury.
Nic.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 95KM 70kW [l/100km]