Trochę tandetnie, głośno w środku, ale duże nowe auto z gwarancją.
Tylko co mi po tej gwarancji przy takiej jakości obsługi w ASO?!
Silnik do 3000 obrotów nie jedzie. Powyżej trochę się ożywia, kosztem niemiłosiernego hałasu w środku.
Biegi wchodzą "gumowato", czasem nie trafiają. Przy ruszaniu i przyspieszaniu drgania z napędu są przenoszone na podłogę i robi się głośno w kabinie.
Zawieszenie niezłe, auto nieźle się prowadzi i całkiem dobrze tłumi nasze dziury. Układ kierowniczy trochę mało precyzyjny ale udaje się trafić w drogę.
Do przodu i na boki dobra, do tyłu jazda "na wyczucie". Polecam czujniki cofania (sam muszę założyć).
Kiepskie plastiki, fotele w normie, tylko regulacja wysokości na 2 korby - dziwny wynalazek. Wszystkie przyciski rozmieszczone tam gdzie się ich spodziewamy.
Minus za brak regulacji osiowej kierownicy i hałas w kabinie.
Megane nagrzewało się szybciej. Klimy nie miałem okazji sprawdzić bo zimno na zewnątrz, szyby nie parują.
Dużo miejsca z tyłu, trochę wąsko z przodu, choć to norma w tej klasie. Jak na kombi bardzo mały bagażnik.
Wyciszenie silnika złe, wyciszenie układu napędowego - bardzo złe! Do tego słyszę jakieś gwizdy (a nie mam turbo :D), huk ze skrzyni biegów, dudniące sprzęgło i wyjące przy ok. 90 km/h opony.
I tankowanie - średnio 9,5 l benzyny na 100 km.
Gaz - ok 11l/100km.
Dla porówniania Megane z takim samym silnikiem 1.6 spalał ok 8l LPG/100km.
Za 45 tys. nie spodziewałem się cudów, ale drugi raz nie kupiłbym tego auta. Lepiej dołożyć parę tys. i kupić Kię Cee'd albo Hyundaia i30.
Narazie nie stwierdziłem, poza tym że "fachowcy" z ASO porysowali mi przednie błotniki podczas montażu instalacji LPG (pewnie nie używali osłon jak grzebali w silniku). Oczywiście wszystkiego się wyparli (BSP Łódż), twierdząc że to nie oni!
Byłem w ASO z tym huczącym sprzęgłem i skrzynią. Panowie "fachowcy" stwierdzili standardowo, że ten typ tak ma. Mój teść ma sedana 1.4 3 lata starszego i "jego typ tak nie ma"...
Cóż poczekam aż się całkiem rozsypie, tylko wtedy GM zapłaci też koszt lawety i samochodu zastępczego, ale to ich wybór...
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 DOHC 16v 109KM 80kW