Ocena kierowcy - Chevrolet Lacetti Kombi

michał jot., 18 lat temu
Silnik 1.4 i 16V 95KM 70kW
Rok produkcji 2005
Chevrolet Lacetti Kombi 1.4 i 16V 95KM 70kW 2004-2008 - Oceń swoje auto
Jak jechałem go kupować, to powiedziałem żonie, że to wybór mniejszego zła. A teraz im więcej nim jeżdże, tym więcej mnie krew zalewa i pytam się gdzie miałem oczy. Jedyne plusy dla mnie to to, że ma dużo więcej miejsca dla ludzi i mniej pali niż poprzedni samochód. Więcej przyjemności daje mi jazda Doblo 1,2 -65 KM. Jest cicho, dynamicznie, ekonomicznie, biegi tam gdzie mają być i też ma dużo miejsca w środku, choć tapicerka z tektury obciągniętej czarną pończochą.
Niby kultura pracy jest, zbiera się od niskich obrotów, jest elastyczny ale 94 konie to za duże słowo. Koniki, albo kucyki czy nawet osiołki. Wcześniej Nexia 75 KM i gumy piszczały jeszcze na 2 biegu, a tu 1 i nic sie nie dzieje (sprzęgło nie ślizga). Po prostu zaczynamy się przemieszczać i tak aż do 5 biegu (szkoda że nie 6 jak w Stilo 1,4).
Trójka lubi się gdzieś schować, i to przeważnie wtedy gdy ją najbardziej potrzebujemy.
Jak na mój gust, to za twardo zestrojone. Polecam jazdę w 4 osoby, wtedy O.K. W jednego na dziurach wyrywa flaki. Zwrotność jak w samolotach. Parkowanie to wróg tego modelu w porównaniu z np: Hondą City która zawraca jak pies goniący swój ogon. Lacetti zawraca jak Lincoln.
Do przodu jest dobrze byle nie o zmroku. Jedziesz i słuchasz czy coś nie przestawiasz, bo ch..ja widać. Mimo ustawienia świateł przez diagnostę, to świecą ale nie oświetlają. Do tyłu - lusterko przestawia się po trzaśnięciu drzwiami -mam te ręczne, może w elektrycznych to nie występuje. Rynienki na przedniej szybie, nie zapobiegają zaciekaniu wody ze spryskiwaczy na boczne szyby - a myślałem że tak wreszcie będzie. I znowu w zimie po spryskaniu przedniej szyby, zamarzną mi boczne i nic nie zobaczę w lusterkach.
Wszystko na miejscu i pod ręką. Tu jest bez zarzutów.
Prawie tragedia. Klimatyzacja mało wydajna, zanim poczuję to wysiadam w domu. Na 4 biegu puszczona na szybę tak huczy, że lepiej otworzyć okno, ale też lepiej nie bo zawiewa prosto w oczy. Ogólnie, duszno i do dupy. Jeżeli Włączysz Klimę - Nie Wyprzedzaj. Trwa to w nieskończoność (1,4 - 94 KM)- skrót KM od - Koniki Morskie.
Na prawdę dużo miejsca dla ludzi i ich nóg, ale bagaże w 5d trzeba ograniczyć. Np: jechałem z dwoma osobami i ich dwoma torbami podróżnymi i ....., ,musiałem jedną wsadzić do samochodu za siedzenie bo druga zajmowała 3/4 bagażnika. Albo mieli za duże torby ? Ja na wakacje dałem się rade spakować, 3 torby i coś tam, ale to było jak puzle.
Dobre. Po mieście komfortowa cisza a na trasie powyżej 110 km/h zaczynamy słyszeć że na zewnątrz jest powietrze a pod maską silnik.
Po mieście od 7,2 do 7,8 z klimą. Trasa 6,5 l. Ceny przeglądów i napraw jak na razie nie znane.
Odpowiednie do ceny, ale zanim kupicie, dobrze się przejedźcie i zastanówcie czy wam odpowiada. To auto nadal podoba mi sie jak na niego patrzę i jak w nim siedzę. Ale Ku..a, auto jest do jazdy, a wtedy mnie denerwuje, jak widać. Do siedzenia i oglądania, polecam kanapę i duże TV.
Skrzypiąca tapicerka drzwi i przestawiające się lusterko lewe po zamknieciu drzwi. Brak chlapaczy powoduje że auto jest uwalone błotem po klamki, a ten co za mną jedzie w deszczu ma fontannę wody i lepiej żeby poczekał aż odjadę. Jak kogoś wyprzedzisz to stanie. Za to tylna szyba, jest wiecznie czysta po przetarciu wycieraczką. CUD!
Na razie brak (5). Chyba że wziąść pod uwagę zakup tego auta(-3).

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 95KM 70kW [l/100km]

7,1