: Auto się nie psuje i to zaskoczyło mnie w nim najbardziej :)
Jestem z auta niezwykle zadowolony. Ma swoje drobne mankamenciki, ale po przejechaniu prawie 50tys km - sprawuje się doskonale.
W silniku irytuje mnie fakt, że trzeba go bardzo wysoko kręcić i że nie jest zbyt elastyczny. Poniżej 3500 słabo ciągnie, powyżej 4500 jest bardzo głośny. Ale z drugiej strony - ma te swoje 108 koni. 110 - 120 można nim spokojnie jechać :)
Skrzynia jest ok, lewarek trochę mało precyzyjny. Na początku mi to przeszkadzało, teraz się przyzwyczaiłem.
Nie widzę wad w układzie jezdnym. Zdrowy kompromis pomiędzy komfortem a prowadzeniem. Zawieszenie jest trwałe, wymieniałem tylko łączniki stabilizatora przez 50 tysięcy kilometrów.
Duże lusterka, dobra widoczność na boki i do tyłu.
Nie mam do ergonomii zastrzeżeń. Na początku często zdarzało się, że przypadkowo trącałem sterowanie od radia przy kierownicy, ale przyzwyczaiłem się.
Jest wystarczająco, aczkolwiek w zimę grzania na maksa, w lecie klima też na maksa. Mam wrażenie, że brakuje zapasu i w jedną i w drugą stronę.
Mnóstwo przestrzeni. Wystarczający bagażnik.
Uważam, że auto wyciszone jest bardzo dobrze. Przy prędkości podróżnej 110-120 komfortowo się rozmawia. Słychać bardziej szum opon niż silnik, czy świst powietrza.
Tanie części, prosta konstrukcja, mała awaryjność.
Auto ma swoje smaczki, które każdy użytkownik musi przejść :)
Wężyk spryskiwacza wycieraczki, zimne luty, kostka świateł to takie typowe dla Lacetti awarie :)
Nigdy, nic. Wsiadam, jadę, nie myślę :)
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 DOHC 16v 109KM 80kW