Cześć, posiadam Cruza po liftingu z instalacją gazową od nowości, auto nigdy nie zawiodło, jeździ się bardzo dobrze, auto jest pojemne zarówno w środku jak i posiada duży bagażnik, oczywiście porównując je z innymi autami kompaktowymi.
Silnik 1,8 radzi sobie dobrze z masą pojazdu, ale by jechać dynamicznie trzeba skorzystać z wyższych obrotów. Natomiast w mieście do codziennej jazdy wystarcza pierwszą połową skali obrotomierza. Silnik to sprawdzona jednostka, która nie dostarczy żadnych nie spodziewanych wydatków właścicielowi.
Na autostradzie brakuje 6 biegu, w mieście skrzynia 5 jest zupełnie wystarczająca, jak i na drogach krajowych, skrzynia jest dobrze zestopniowana.
Na oponach letnich o rozmiarze 215/50/17 auto prowadzi się bardzo dobrze, droga hamowania jest krótka, na oponach zimowych o rozmiarze 205/60/16 auto prowadzi już gorzej, wynika to pewnie z węższego i wyższego bieżnika, jak i zimowej aury. Układ kierowniczy jest wystarczająco komunikatywny.
Komfort podróżowania jest bardzo dobry, zawieszenie dobrze filtruje nierówności, fotele są bardzo wygodne i sprężyste, nadają się na długą trasę i plecy nas nie będą boleć.
Wszystko jest na swoim miejscu, nic nie trzeba szukać , każdy się odnajdzie w kabinie. Duża regulacja kierowcy i fotela każdemu pozwoli znaleźć odpowiednią pozycję za kierownicą.
W lecie chłodzi, zimą grzeje pod tym względem jest dobrze, chociaż nawiew mógłby być cichszy.
Mam 187 cm wzrostu i wszyscy się za mną mieszczą bez problemu. Auto jak na kompakta jest szerokie i nie dotykam się z pasażerem na wysokości ramion. Auto jak najbardziej 5-io osobowe, co zresztą sprawdziłem na trasie i nikt się nie skarżył.
Wyciszenie jest bardzo dobre, nawet przy prędkości maksymalnej hałas nie doskwiera. W mieście w aucie jest cicho.
Wybierając ten silnik wybrałem od razu instalacje lpg u dilera bez utraty gwarancji, dlatego koszty utrzymania są niskie mimo sporego spalania. Ubezpieczenie kupiłem przed podwyżkami i ubezpieczenie oc wyniosło 400zł A ac 1600 zł.
Ciężko znaleźć auto nowe w tej cenie, z takim wyposażeniem i mocą silnika i z instalacją gazową.
Na gwarancji miałem wymienioną sondę lambda i klamkę z tyłu u pasażera. Poza tym nic się nie zepsuło.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V DOHC 141KM 104kW