: Najbardziej zaskoczyło mnie to, że za takie pieniądze można kupić nowe, dobrze wyposażnoe auto.
Przeniesienie napędu
Ogólnie jest to moje 16 auto w ciągu 11 lat posiadania prawa jazdy (1 nowe) Biorąc pod uwagę bardzo dobre wyposażenie, wygląd, jakość, przestronność, spalanie itd. można śmiało dać autu 4+
Silnik całkiem żwawy, w zupełności wystarczający do tego autka, jak na taką małą pojemność dość elastyczny, mimo 16 zaworów \"dość nisko kręci\" - kres możliwości przy 5000 obr./min. Ale ogólnie napęd wystarczający i zadowalający. Demon przyspieszania to to nie jest, ale jeśli ktoś potrafi zmieniać szybko biegi i ruszać sprawnie to będzie bardzo mile zaskoczony.
To jest najsłabszy punkt auta - od początku brak precyzji, a po 3 miesiącach eksploatacji i 6000km ogromne problemy z włączaniem I, II i wstecznego biegu.
Zakrętów raczej szybko nie przejedziemy, ale jeśli komuś nie zależy na precyzyjnym prowadzeniu i przyjemności z jazdy to nie będzie narzekał. Układ kierowniczy komunikatywny, dający dobre czucie - nie to co Fiat i auta francuskie (207 nie dorasta Aveo do pięt w tej dziedzinie). Zawieszenie sprężyste chociaż w moim przypadku wpadnięcie w dziurę przy zawracaniu (5-6km/h) skończyło się wymianą wahacza!!! Komfort jak na segment B standardowy, w niczym nie ustępujący konkurencji.
Do Przodu widoczność dobra, na boki również, lusterka zewnętrzne idealne! Prawie tak dobre jak w VW LT (to ogromny komplement). Jednak widoczność do tyłu przez tylną szybę jest żenująca - zagłówki są ogromne i zasłaniają praktycznie 50% szyby, więc zostaje cofanie \"na lusterka\". Przednie słupki mogłyby być ciut węższe bo łatwo nie dostrzec pieszego przechodzącego prostopadle. Poza tym całkiem ok.
W tej dziedzinie żadnych wad, wszystko jest tam gdzie być powinno. Jedynie klamka tylnej klapy w aucie 5d. jest dziwnie umieszczona.
W mojej wersji klima półautomatyczna więc można używać jej zimą wraz z ogrzewaniem, fajny patent z automatycznym włączaniem klimatyzacji przy nawiewie na przednią szybę, ogrzewanie rewelacyjne - wnętrze nagrzewa się bardzo szybko, szyby odszraniają się szybciutko, w tej dziedzinie również wszystko jest tak jak być powinno.
Mam 189cm wzrostu, z przodu jest przestronnie, fajna wysoka pozycja siedząca (nie za wysoko, nie za nisko) dużo miejsca po bokach. Z tyłu znacznie gorzej - na tylnej kanapie wożę fotelik z 5-cio letnim dzieciaczkiem i bardzo często 2 dorosłych osób - jest im ciasno ale cóż, to jest specyfika naszego kraju - żeby auto segmentu B wykorzystywać jako rodzinne.
Konkurencja w tym segmencie nie jest lepsza. Silnik pracuje cicho, słyszalny tylko powyżej 3200 obr./min. Ogólnie jak na swoją klasę to bardzo pozytywne wrażenia.
Jeżdżę sporo - około 2000km miesięcznie, może trochę więcej, nie należę do grupy ekonomicznych kierowców. Auto średni spala około 7,3L/100km. Średnia z jazd miejskich, podmiejskich, dłuższych i krótszych tras, autostrad (rzadko - 1-2 razy w miesiącu). Myślę, że to dobry wynik jak na mój styl jazdy.
W kategorii jakość cena - nie ma niczego lepszego.
Super wyposażenie za 36tys.zł. półautomatyczna klima, elektryka, lakier metalik, 4 poduchy, radyjko, konkurencja każe płacić więcej. A że plastiki jak w Yarisie (to akurat nie jest komplement), słabe zawieszenie i fatalna skrzynia za taką kasę można to przeboleć.
Z drobiazgów mam jeden kłopot - przy przebiegu 4000km zaczął hałasować wentylator na I biegu, przy 5500 hałasuje na I i II biegu, nie jest to duży hałas ale dłuższej trasie denerwuje
1) 1200km - wpadłem w dziurę przy zawracaniu - nietypowa dziura bo z ukrytym kawałkiem studzienki - wymiana wahacza, opony, serwis walczył ze zbieżnością, bezskutecznie - koszt 800zł z mojej kieszeni, a auto wcale nie jeździ tak idealnie jak powinno.
2) Przy 5500km zaczyna haczyć skrzynia biegów, na początku I bieg
3) 6000km - bardzo trudno wbić I, II i wsteczny - nie wygląda to dobrze, trzeba będzie udać się do ASO
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 DOHC 84KM 62kW