Ocena kierowcy - Chevrolet Aveo T200 Hatchback

Stefan, 17 lat temu
Silnik 1.2 i 72KM 53kW
Rok produkcji 2006
Chevrolet Aveo T200 Hatchback 1.2 i 72KM 53kW 2002-2006 - Oceń swoje auto
Inne : Jest to połączenie kilku rzeczy - zawieszenia, komfortu/przestrzeni wewnątrz, wykończenia, wyposażenia,ergonomicznośc, ekonomiczności, wyglądu i ceny oczywiście.
1. Za tą cenę auta - najlepszy wybór na rynku w tym segmencie aut. Uwielbiana Skoda zostaje daleko w tyle z ceną/wykończeniem/wyposażeniem i przestrzenią dla kierowcy, pasażerów czy bagażu.
1.Silnik o pojemnośi 1.2l i mocy 72 KM - względnie duża moc przy względnie małej pojemności, 2.Wyciszenie jest b.dobre (przy założeniu że jest to klasa B), 3.Elastyczność silnika przy 2 pasażerach - b.dobra (przy założeniu że jest to klasa B), trochę gorzej, gdy jest w pełni obciążony.
1. Skrzynia chodzi przyzwoicie, wsteczny czasami nie wejdzie za 1 razem, ale ogólnie jest OK
1. Komfortowe zaweszenie (jak na ten segment aut oczywiście), tłumi nasze polskie nierówności całkiem dobrze, 2. dobrze się trzyma w zakrętach (przy założeniu, że nie wejdziemy przy 120km/h w 90stopniowy zakręt na mokrej nawierzchni ;o))
1.Widoczność ogólnie dobra, trochę przeszkadają szerokie przednie słupki, ale można sie przyzwyczaić
1. Nic dodać, nic ująć - wszystko pod ręką.
1. Późną jesienią i wczesną wiosną przednia szyba zachodzi lekką mgiełką - trzeba jeździć przy włączonym nawiewie na przód - ale to drobiazg
1. W tym segmencie aut plasuje sie zaraz do Dacii Logan
1. Silnika prawie nie słychać, na początku eksploatacji kilka razy zdarzało mi się zapalać go na światłach mimo włączonego silnika ;o) 2. podczas szybszej jazdy (ok 120km/h) trochę słychać opływ powietrza
1. zużycie paliwa w mieście plasuje się w okolicach 7,8 litrów na 100km. Poprzednio miałem Fiata Seicento 1.1 - palił prawie tyle samo (ok. 7,2l/100 KM) (jeżdzę przeważnie w mieście)
1. Nic dodać, nic ująć. To auto broni się samo.
1. Przez pierwsze 2 mniesiące miałem problem w konrolką stanu silnika. Zacząłem tankować na NESTE i kręcić go na wyższych obrotach - problem zniknął.
1. Brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 72KM 53kW [l/100km]