Z solidną marką bmw już dawno nie mamy do czynienie, od kilkunastu lat byłem fanem tej marki ale co generacja to jest gorzej, niby wszyscy o tym wiedzą, ale jak człowiek przekonuje się na własnej skórze to boli to dogłębnie.
to chyba najbardziej pozytywna część tego samochodu
przy przebiegi już 5000 kilometrów popsuła sie skrzynia biegów !!! a dokładnie elektronika w tej skrzyni !!!! i to na powrocie z wakacji.
w porównaniu do audi Q7 który też posiadam jest dużo sztywniejsze i znacznie mniej komfortowe, wszystkie nierówności na drodze są odczuwalne zwłaszcza poprzeczne
nawet drobne uderzenie kamyczka zostawia ślad, praktycznie bez oklejenia samochodu folią ani rusz, jeśli zależy Tobie aby Twoje auto było bez licznych odprysków, na szybie przy przebiegu 90 tys km mam już 4 odpryski, w poprzedni modelu po 250 tys nie miałem żadnego !!
może być, szało nie robi, szklany dach np w GLE jest o 15% większy
Chłodu z wentylowanych siedzeń w upalne dni nie czuć, nie wiem jak to działa ale efektu brak, ogrzewanie działa w miarę ok, ale i tak nagrzewa się dłużej niż w serii 7,
w porównaniu do audi Q7 który też posiadam jest dużo mniej miejsca zwłaszcza z tyłu
w porównaniu do innych marek premium jest po prostu głośno, zwłaszcza szum wiatru przy przednich słupkach
BMW = będziesz miał wydatki, stare powiedzenie ale w moim przypadku dokładnie się sprawdziło, auto mam zaledwie 3 lata a już kilka razy były na płatnym serwisie lub naprawach, poprzednią wersją x5 przy przebiegi 250 tys km nie byłem tyle razy w serwisie co tym nowym modelem, NIGDY więcej nie kupię bmw ! odradzam wszystkim którzy chcą popełnić ten błąd i być marką premium w kosztownych serwisach
Cena klasy premium, jakość przeciętna, bliżej do Dacii.
Niestety nie notowałem tych drobnych rzeczy i skupiłem się na opisaniu tych poważnych bo do drobnych się już przyzwyczaiłem na zasadzie ten TYP tak ma
Zaliczyłem już kilka wizyt w serwisie z tych które bardzo bolały finansowo wymienię tylko kilka:
1) klamka kierowca do wymiany ( system bezkluczykowy - elektronika) samochód cały czas się otwierał, około 2 tygodnie auto stało w serwisie, oczywiście auto zastępcze za opłatą - tożto klasa premium za wszystko trzeb płacić,
2) wymiana przycisku otwierana tylnej klapy przy kierowcy ( elektronika a jakże), klapa sama się otwierała np podczas jazdy !!! hit byłem atrakcją na drodze!
3) o skrzyni biegu już wspominałem wcześniej ( elektronika a jakże) zepsuł się joystik od skrzyni biegów, stanąłem w Szwajcari zatankować na stacji i już z tej stacji nie ruszyłem !!!!
KOSZMARNE KOSZTY POWROTU DO DOMU, HOLOWANIA AUTA ITD.
ASISTANT BMW TO JAKAŚ KOMPLETNA KPINA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! CAŁE SZCZĘŚCIE ŻE MIAŁEM DRUGIE ASISTANS WYKUPIONE U INEEGO UBEZPIECZYCIELA BO PEWNIE DO DZIŚ BYM Z TEJ SZWAJCARII NIE WRÓCIIŁ
4) przestała działać główny wyświetlacz kierowcy ( elektronika a jakże !!!)
I TO WSZYSTKO W AUCIE KTÓRE MA 3 LATA I PRZEBIEG 90 TYS KM !!!
- zużycie paliwa dla silnika 3.0 30d 265KM 195kW