: Czy chciałbym kupić jeszcze raz X5?trudne pytanie bo nie wiem czy produkuje ktoś cokolwiek w miarę bezusterkowego..więc mimo wszystko pewnie TAK
: VANOS?
: pisałem w ocenie dość skrupulatnie nawiewy wentylatory SOS BLUETOOTH
Przeniesienie napędu
: łożyska?
Witam, auto posiadam od 4.2013, mam jeszcze BMW E90.Po pierwsze porównując te 2 samochody to muszę powiedzieć że BMW 3 jest o niebo lepiej przemyślane od X5...parę przykładów: w \"trójce idąc od przodu - kratki wodne na liście - w X5 brak co skutkuje zapchaniem kurzem odprowadzenia wody piętro niżej i wożeniem około 4 l wody przed przednią ścianą grodziową - zorientowałem się jak przestałem słyszeć \"pik pik \" zamykanego samochodu..a elektronika nie lubi wilgoci.Genialny schowek ze zmienną temperaturą pomiędzy fotelami na suwak - w x5 \"zaoszczędzili na suwaku i schowek nie jest chłodzony/grzany, w X5 brak plastikowych prowadnic w tylnych siedzeniach na isofix i fotelikowe zatrzaski \"mordują skórzane fotele, nie ma co zrobić z roletą bagażnika po jej demontażu - w trójce można ją przymocować do rozłożonych siedzeń. Resztę opiszę przy poszczególnych działach...
Silnik miło mruczy, mocy pod dostatkiem, przepiękne brzmienie w okolicach 5-7 tyś obrotów - poezja
w/g mnie genialnie dobiera biegi, praktycznie się nie myli - ma się ważenie że ma intuicję:) - bynajmniej nie kobiecą;) - to zdecydowanie zmiana biegów w męskim stylu
Nie wiem jak jeżdżą pozostałe suvy - ja mam porównanie z 3-ką i trudno z nią cokolwiek porównać więc pewnie jak na suva to OK:)
dla mnie OK + czujniki parkowania oczywiście.
Jak w ocenie
Mam chyba 86 stref ogrzewania - łącznie z 3 rzędem foteli - wszystko ustawione na automat - chyba samo myśli:) - ale teraz conajmniej beczka dziegciu - usterka chyba na 2 wentylatorze - strrasznie rzęzi piszczy praktycznie nieprzerwanie gdy zrobi się cieplej - po paru kilometrach idzie oszaleć z tego jazgotu - by naoliwić tę część trzeba rozebrać Pół samochodu - z pół dnia robocizny - czekam do wiosny
Takiego chciałem - takiego mam, chociaż z racji wysokości łatwiej zapina się dzieci w ...trójce he he
oczywiście duże opony lusterka duże opory powietrza itp więc będzie głośniej niż w \" normalnych autach
krótko sama trasa 9,5 samo miasto 16 mieszana 12-13l - krócej się opisać nie da.:)
Biorąc pod uwage usterki opisywane trudno mi się wypowiedzieć. Jakość wewnątrz dla mnie znakomita jeśli chodzi o materiały itp.
Tu trochę poszaleję:)O zatkaniu ujść wody pisałem -niezapomniane wrażenia ale odkryłem że z tyłu lewa strona jest około 2l płynu do spryskiwacza - pewnie pękł wężyk i przy spryskiwaniu szyby zalewał lewą stronę pod bagażnikiem - skutek - zaparowana na stałe lampa tylna - wymieniłem na nową, z wężykiemj jestem umówiony z mechanikiem na szukanie, uszkodzony moduł SOS - codziennie przy KAŻDYM!!uruchomieniu silnika auto mi o tym przypomina!!:))zepsuty bluetooth, zepsuty pewnie skrzypiący wentylator o którym pisałem, zepsuł się jakiś rozdzielacz powietrza i 2 dni samochód stał by TO wymienić bo nawiew mimo 86 strew nawiewu wiał tylko na szybe przednią, z przodu słychac już huk na dłuższych trasach męczący łożysk - zapewne łożysk..:)
Co jakiś czas pokazuje się kontrolka silnika - pewni czas na wymianę Vanosa - z robocizną w serwisie 4000 - a chciałem kupić benzynę bez turbo, filtrów cząstek itp żeby nie było kłopotów...
- zużycie paliwa dla silnika 3.0 si 272KM 200kW