: doskonały motor, pewnie najlepszy obecnie na świecie.
auto o ładnej linii, wygodne, dynamiczne, doskonałe na narty i randki. polecam najbogatszą wersję foteli i panorama dach. wystarczy silnik 3.0 z 1 turbiną, można go przerobić na hamownii na taki jak z biturbo, wtedy dynamika jest wystarczająca. nie lubi to auto kolein, dziury także się odczuwa - ale to nie limuzyna.
silnik 3.5, jest przerobiony z 270 na 320KM i 650Nm we wrocławiu; przez to bardziej elastyczny, dynamiczny i ekonomiczny. piękny diesel.
6 biegów, pracuje bez zarzutu, z możliwością przełączania w tryb sport i manual (nie mam potrzeby używania)
szerokie opony, przez co \"myszkuje\" na koleinach i trzeba korygować tor jazdy. po równej drodze jest doskonale. polecam koła 19\".
jak to SUV ciężko z cofaniem, czujniki bardzo pomocne. zaletą duże lusterka. założyłem też hak (już się przydał przy cofaniu)
jak to niemieckie, wszystko dostępne, duże możliwości sterowania z kierownicy.
polecam komfort sitze, tylko takie można dopasować wygodnie do siebie. skóra świńska, ale dobrze wyprawiona, mercedes np. ML ma lepszą gatunkowo. schibedach pamorama jest bardzo przydatny i estetyczny. wysiadanie nie jest za wygodne, z ML jest to łatwiejsze.
na wysokim poziomie, można mieć temperaturę jaką kto lubi. mam jeszcze webasto, ale to przydaje się żadko, choć działa bardzo cicho.
auto szerokie i wysokie, z przodu miejsca nie brakuje, z tyłu mogłoby być więcej miejsca na nogi.
powyżej ~150 km/h są szumy, ale to już nie smukła limuzyna.
po podkręceniu silnika i zwiększeniu momentu bez problemu można zmieścić się poniżej 9l. bardzo pomaga jazda na tempomacie, można nim także hamować. na trasie prawej nogi nie używam - wygodne.
zapłaciłem za prawie 2 letni z bogatym wyposażeniem (navi, webasto, monitorek z tyłu, sport pakiet, oświetlenia i inne) 40.000 EUR. auto góruje nad ML, land rover, honda, kia i innymi. nie mam tylko porównania z porsche cayenne.
1 uwaga - starajcie się nie kupować w polsce, ani w niemczech u polaków lub turasów. dołóżcie ~2.000 EUR i kupcie u dealera lub w dużym autohaus.
wyciek oleju z turbin - na szczęście były to tylko 2 oringi. tylne lampy w klapie często nie są szczelne. nie są to już te auta z przed lat, ech...
dotychczas nic się nie stało.
- zużycie paliwa dla silnika xDrive40d 306KM 225kW