Ocena kierowcy - BMW X1 E84 Crossover

WojtekS2008, 3 lata temu
Silnik xDrive20d 177KM 130kW
Rok produkcji 2011
BMW X1 E84 Crossover xDrive20d 177KM 130kW 2009-2012 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Napęd, zawieszenie, pomimo nieco podwyższonego prześwitu dalej mam kontakt z drogą i o to chodzi
Samochód użytkowany jako drugi w rodzinie. Będę pisał o dobrych właściwościach jezdnych ale po przesiadce z serii 3, mimo wszystko brakuje kontaktu z drogą. Samochód stosunkowo drogi, dobrze wyposażony, całkiem dynamiczny i zarazem dający poczucie prestiżu (bogata wersja). Jednak kiedy przejedziemy obok X3 lub X5, czegoś brakuje :) Zacznę od plusów, silnik bardzo dobry, miałem go wcześniej w serii 3, wtedy przy 230tys zaślepienie klap wirowych, droga wymiana rozrządu i sprzęgło (bez dwumasa). Awarii nie odnotowałem. Tutaj zapala i daje co potrafi :) Skrzynia bardzo dobrze się sprawdza. Zapewne będę kontynuował przygodę z automatami. Napęd, cóż można artykuły pisać, nie mam zamiaru przepychać się czy Quatro jest lepsze czy też nie. Odnoszę wrażenie że w Xdrive chodzi o coś innego, o możliwość przejechania w ciężkich warunkach z zachowaniem emocji i tego co dawał napęd na tył. I to im wyszło doskonale. Różne próby wyprowadzenia z toru przy sterowaniu gazem, samochód załatwia napędem. Kontrola włącza się dopiero kiedy używamy hamulca. Efekt, pojawia się uśmiech na ustach ale samochód reaguje na tyle szybko że zanim zaczniemy się bać już jest po wszystkim. To w nim lubię. Minusy, rozumiem oszczędności ale oczekiwałem lepszego wyciszenia oraz gdy naciskam deskę rozdzielczą ręką, coś skrzypi (na szczęście podczas jazdy nie występuje ale to dopiero 100tys). W nieco starszej serii 3 z dwukrotnie większym przebiegiem nawet nie pomyślałem że takie coś może wystąpić. Ogólnie fajny samochód, drogi ale napędy dużo rekompensują. Polecam przymierzyć się dobrze przed zakupem bo to niewielkie auto.
Należy wziąć pod uwagę drogą wymianę rozrządu. Poza tym dobre jakościowo paliwo, eksploatacja zgodnie z zaleceniami i powinno być ok
Daje radę, w tym samochodzie 6 biegów wystarcza, trzyma auto w trybie ekonomicznym, dobrze rozpoznaje kiedy zmienić bieg i dodatkowo tryb sport.
Świetna sprawa, Xdrive jest dla ludzi którzy nie chcą zapomnieć o emocjach, wiedząc że wyjadą na najwyższy parking na stoku po ośnieżonej drodze
Nie mam zastrzeżeń, najwyższa nota za duże lusterka które z kamerą pozwalają na każdy manewr. Jeździłem z przyczepą i brak zastrzeżeń.
Po przesiadce z innego BMW, brak problemów z obsługą, po niemiecku. Niestety W dalszym ciągu schowków mało. Zostawiam 4 gwiazdki za pomysł z dodatkowym uchwytem na kubek. Na minus sterowanie ogrzewaniem kierownicy, jest ukryte gdzieś za nią i trzeba włożyć do tyłu rękę aby włączyć, wyłączyć
Szybkie ogrzewanie zimą i rewelacyjny climatronic
Pewnie konkurencja daje więcej miejsca ale tu również myślę że to nie było ambicją BMW, dlatego 4 gwiazdki
A tu odejmę za te hałasy z deski i ogólne wrażenie że mogło by być lepiej. Proszę pamiętać że oceniam auto dając mu wysoko poprzeczkę. Jeździłem japońskim konkurentem i było spoooro gorzej.
Serwis Skrzyni i napędów nie jest tani. Zostawiam 4 gwiazdki z uwagi na wydłużone interwały wymian płynów co obniża koszty (pomimo że ja robię je częściej)
Wysoko, długo myślałem o automacie z 4x4 i to był traf w dziesiątkę. Płaci się ale mam wrażenie że za nowoczesną technologię
brak
brak